www.trouw.nl/groen

Wat heeft een moderne milieuactivist dezer dagen naast het Trees for Travel-certificaat op het salontafeltje liggen? Inderdaad, de nieuwe Green Issue van de Amerikaanse glossy Vanity Fair. Voor het tweede achtereenvolgende jaar laat Vanity Fair zich van zijn milieuvriendelijkste kant zien. Vorig jaar bestempelde het blad de opwarming van de aarde als een grotere bedreiging voor de mensheid dan terrorisme. Maar omdat een cover natuurlijk wel moet verkopen, was Julia Roberts erop afgebeeld als een nimf te midden van groene helden als Al Gore, George Clooney en Robert Kennedy junior.

Dit keer is de eer gegund aan Leonardo diCaprio. In de loop van deze maand gaat zijn milieufilm ’11th Hour’ in première op het filmfestival in Cannes. Vanity Fair heeft alvast een aantal quotes van deskundigen die DiCaprio in zijn langverbeide productie opvoert. Voor de cover van de Green Issue 2007 hebben ze de acteur-regisseur over laten vliegen naar de Jökulsárlón-gletsjer op IJsland. Maar wat doet dat kleine ijsbeertje daar aan zijn voeten? Is dat niet Knut? Jazeker, de Berlijnse knuffel is door Annie Leibovitz gefotografeerd en fotoshoppend toegevoegd aan DiCaprio. Ja, stelt VF, we weten wel dat er geen ijsberen op IJsland zijn, maar als het zo doorgaat zijn ze binnenkort ook niet meer in Canada.

Geheel in de stijl van Vanity Fair vormen een aantal zeer gestileerde foto’s het hart van het groene exemplaar. Voorbeeldig zijn de mensen die zijn afgebeeld: Robert Redford – 71 inmiddels – die al sinds 1960 milieuactivist is. Maar ook Julia Louis-Dreyfus, Elaine in ’Seinfeld’, die ook al jarenlang miljoenen helpt inzamelen voor groene projecten. En musici als Alanis Morissette, Jackson Browne en Bonnie Raitt, die veel milieu in hun repertoire doen. Robert Kennedy doet vanuit Wyoming verslag van het miserabele milieubeleid van George Bush en Michael Shayerson test de Tesla Roadster: 92.000 dollar, van 0 naar 60 miles in vier seconden én geheel elektrisch.

Eén ding bederft de groene vreugde rond het milieunummer: het is niet op gerecycled papier gedrukt. Daar was vorig jaar al op aangedrongen, maar volgens het blad was de tijd tekort. Een lezeres uit Chicago heeft een nog niet gepubliceerde brief gestuurd met de suggestie eens in een artikel uit te leggen waarom het zo moeilijk is om glossies op milieuvriendelijk papier te drukken. Ze doet er een overzichtje bij van de milieukosten van The Green Issue, van het aantal bomen tot de hoeveelheid broeikasgas. En op de TreeHugger-website wordt alvast een drukmiddel voor volgend jaar gesuggereerd: iedere milieuliefhebber koopt het groene nummer pas als het op gerecycled papier wordt uitgebracht.

Opwarming van de aarde, ze liggen er bij het weekblad Libelle niet wakker van, zo lijkt het. Sterker, ze zijn er, naar eigen zeggen, klaar voor! Al is de zomer nog meer dan anderhalve maand weg, komende week wordt het Almeerderstrand omgetoverd in een tropisch paradijs met tenten, een tropische tuin, bamboehutjes, wuivende palmbomen, hangmatten, bloemenbogen, een muziekkiosk en een buitenbar. En dat alles onder de wervende titel ’Happy Honolulu’ en een poster met een paar kekke roze Havaianas.

De weersvoorspellingen zijn niet echt zonnig en dus moeten de bezoekers er zelf wat van maken. Voor het enige groene aspect aan de Zomerweek moet je op het tuinterras Pacific Paradise zijn. Maar ja, valt het verwerken van orchideeën onder die noemer? Of een workshop ’Hoe maak ik een Hawaiaanse lei’? Maar wacht, er is ook een ’gezellig kasje’ met groenten en planten. En echte tuinders geven uitleg over alle producten, hoe ze worden geteeld en gevoed en wat er wordt gedaan aan biologische gewasbescherming. Begint dan op het Almeerderstrand het milieubesef ook wortel te schieten?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden