www.trouw.nl/groen

Nooit geweten dat er in Nederland zo’n bijzonder en prachtig diertje rondloopt als het vliegend hert. Met z’n zwart omrand rood gewei – dat in werkelijkheid zijn kaken zijn – en zijn roodpaars achterlijf is het een hele verschijning. Het mannetje kan acht centimeter groot worden.

Klaar voor de strijd, lijkt het dier uit te stralen, maar het gaat helaas niet goed met deze creatie. In Limburg zijn ze nog te vinden en in bepaalde gebieden in Midden-Nederland. Het dier is al beschermd in Europa.

Het ministerie van landbouw wil de populatie van het vliegend hert in Nederland verder in kaart brengen en doet daarom een beroep op elke wandelaar. Het dier is vaak te vinden op eikenstammen bij bloedende wondjes, waarvan ze het sap likken.

De zoektocht moet duidelijk maken of het dier echt verdwenen is op de Utrechtse heuvelrug en de Sallandse Heuvelrug (Holterberg). En waar zit het dier precies op de Veluwe, in het Rijk van Nijmegen, Zuid-Limburg en Twente?

De oproep is nu om (het liefst met camera/mobiel) alle exemplaren in beeld te brengen. Wandelaars worden gevraagd of ze een mannetje of vrouwtje hebben gevonden, om hoeveel exemplaren het gaat en hoe de vindplaats eruitziet. Deze informatie kan per e-mail gestuurd worden naar eis@naturalis.nl of per post naar EIS Nederland, antwoordnummer 10430, 2300 WB in Leiden.

„Nederland is Europees koploper bedreigde plantsoorten”, verzucht Arnout-Jan Rossenaar van de stichting Floron. Van de 1500 wilde planten in ons land zitten er 500 in de gevarenzone. Maar om de bloemetjes nu eens in een wat zonniger licht te zetten, bedacht Floron samen met het blad Grasduinen een verkiezing: alle Nederlanders kunnen tot eind juni stemmen op de bloem die het best bij hun provincie past. Want ’verkiezingen zijn in’. En hopelijk „wordt Nederland dan wat meer betrokken bij de rijkdom aan planten die wij hebben”.

De vrijwillige plantenthousiastelingen van Floron hebben alvast een niet-bindende voorselectie gemaakt van karakteristieke planten per provincie. Lamsoor en meidoorn in Zeeland, heemst en spindotter in Zuid-Holland. En, tekent zich al een winnaar af? „In Gelderland is de Gelderse roos erg populair”, verklapt Rossenaar. En de gele plomp zal het in Fryslân wel winnen, met dank aan de vlag van die provincie. Elders is het strijdperk nog geheel open.

Er zijn ook verrassende inzendingen binnengekomen: „Opvallend veel mensen sturen ’Mijn Moeder’ in als mooiste bloem van hun provincie.” Stemmen kan op de website www.floron.nl of via www.grasduinen.nl

Dit weekeinde is de start van het biodiversiteitsjaar. Biodiversiteit gaat over de enorme variëteit in de natuur, hoe alle verschillende soorten planten en dieren met elkaar in verband staan en elkaar nodig hebben. Hoe meer variëteit in de natuur, hoe beter de natuur ervoor staat.

De officiële start van het jaar, met minister Verburg van landbouw en presentator Ivo de Wijs, is morgen in Nationaal Park de Biesbosch. Ook in andere natuurparken is zaterdag en zondag en de rest van het jaar van alles te doen. Zo zijn er vaartochten door De Weerribben en De Wieden en is er een fietstocht door De Loonse en Drunense Duinen.

Omdat ook de 1001 soortendag in dit weekeinde valt, kun je je ook in andere bossen en duinen over de verschillende soorten laten voorlichten. Alle activiteiten van de 20 nationale parken zijn te vinden via www.nationaalpark.nl. Op die website kun je doorklikken naar elk nationaal park afzonderlijk.

Meer informatie over de 1001 soortendag vind je op www.bezoekerscentra.info.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden