www.doutzen.frl is te koop

Friesland eerste Nederlandse provincie met eigen internetextensie. Er wordt stevig geboden op Friese domeinnamen.

Bezoekers van de sites doutzen.nl en doutzen.com worden doorverwezen naar het Instagram-account van topmodel Doutzen Kroes, maar het is nog maar de vraag of bezoekers van doutzen.frl binnenkort hetzelfde gebeurt.

Doutzen.frl staat namelijk te koop. Net als 85 andere populaire domeinnamen voor internet met de extensie .frl waar sinds dinsdag op kan worden geboden bij het online veilinghuis Catawiki. Morgen wordt bekend wie de hoogste bieder is en eigenaar wordt van bij voorbeeld www.doutzen.frl. Friesland is daarmee de eerste provincie in Nederland die een eigen internetextensie heeft.

Er wordt ook stevig geboden op Fries getinte domeinnamen als vakantiefriesland.frl en sûpke.frl (Fries voor borrel). Productnamen en begripsnamen, die niet specifiek Fries zijn, zijn als domeinnaam met als uitgang .frl ook aantrekkelijk. Zo wordt op weekend.frl en autoverzekering.frl honderden euro's geboden, een veelvoud van wat een URL doorgaans kost.

Vanaf afgelopen dinsdag kan iedereen ook een website starten, waarvan de naam eindigt op .amsterdam. Onder meer Berlijn en New York hebben al een eigen domeinextensie. Het bedrijf dotAmsterdam verkoopt de .amsterdam-namen in opdracht van de gemeente Amsterdam. Ondernemers en verschillende politieke partijen uit de Amsterdamse gemeenteraad hadden kritiek op het bedrijf, omdat het domeinnamen van exclusieve merknamen voor hoge prijzen van de hand deed. Voor bijvoorbeeld uitvaart.amsterdam en restaurant.amsterdam zijn tienduizenden euro's betaald.

Sinds vorig jaar is .nl niet de enige internetextensie die in Nederland wordt gebruikt, maar zijn ook andere extensies mogelijk, zoals .camera en .gratis. In principe kan een domeinnaam op alle woorden eindigen, als de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (Icann) deze maar heeft goedgekeurd. De Icann is de organisatie die extensies wereldwijd toekent. In april 2012 sloot het de inschrijving voor nieuwe extensies.

Dit jaar komen er honderden van die nieuwe topleveldomeinen bij. Dat is het laatste stuk van een domeinnaam, dus bijvoorbeeld .nl of .com. Te denken valt aan de extensie .photography en .kitchen. Goedkoop is het niet om als persoon, bedrijf, instelling of overheid een eigen internetextensie te laten maken. De startkosten liggen op 185.000 dollar.

Icann is overgegaan tot de verkoop van nieuwe extensies omdat de meeste domeinnamen die eindigen op .com of .nl al in gebruik zijn. Het is zo steeds lastiger voor nieuwkomers om een goede naam te vinden bij het starten van een website. Door nieuwe internetextensies toe te staan zorgt dat voor extra ruimte op de markt van domeinnamen. Icann boort zo een nieuwe markt aan. Tijdens de opkomst van het internet eind jaren negentig zijn veel domeinnamen voor forse bedragen verhandeld, soms zelfs voor miljoenen dollars. Voor www.vacationrentals.com werd bijvoorbeeld in 2007 al 35 miljoen dollar betaald. In 2001 kostte www.hotels.com elf miljoen dollar.

Voor bedrijven kunnen de nieuwe topleveldomeinen een flinke kostenpost zijn. Om misbruik van hun naam tegen te gaan kunnen ze zich verplicht voelen extensies op te kopen en dat kan duur zijn.

Reissites geveild

Ook websites gerelateerd aan reizen staan sinds deze week in de verkoop. Dinsdag startte een veiling waarop meer dan driehonderd domeinnamen uit Nederland en België worden aangeboden met uitgangen als .nl en .be. De verwachting is dat de totale opbrengst, bij sluiting van de veiling volgende week dinsdagmiddag, tussen 1 en 2 miljoen euro ligt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden