WVC-dossiers bloedkwestie onderzocht

Van onze parlementsredactie DEN HAAG - Ambtenaren van het ministerie van justitie zijn een nader onderzoek begonnen naar de kritiek dat het ministerie van WVC midden jaren tachtig te weinig initiatief nam om bloedproducten te beveiligen tegen het aids-virus.

Aan de hand van deze eerste oriënterende studie moet minister Sorgdrager later bepalen of zij justitie een strafrechtelijk onderzoek laat doen naar eventuele nalatigheid op WVC. Dat zou een vergaande stap zijn. Maar een woordvoerder van het justitie benadrukt dat het nu slechts gaat om een eerste studie naar de controle die destijds op de bloedbanken werd uitgeoefend.

Minister Sorgdrager van justitie is met vakantie. Haar ambtenaren hebben alle dossiers die voor de bloedaffaire relevant zijn, opgevraagd bij het huidige departement van volksgezondheid, welzijn en cultuur. Minister Borst van VWS gaf vorige week toe dat in het verleden niet alert genoeg op de risico's is ingesprongen. Zij beloofde een hogere schadevergoeding voor slachtoffers en hun nabestaanden.

Dat het ministerie van WVC eind 1984, begin 1985 de risico's van besmet bloed van bloedbanken heeft onderschat, bleek uit een onderzoek van de Nationale Ombudsman. Hij verklaarde een serie klachten gegrond die waren ingediend door hemofilie-patiënten. Die zijn voor de behandeling van hun erfelijke afwijking in de bloedstolling afhankelijk van bloedpreparaten. De klacht van de vereniging van hemofilie-patiënten luidde dat de overheid onvoldoende alert reageerde, toen midden jaren tachtig duidelijk werd dat de produkten van bloedbanken riskant waren.

Naar schatting zijn tussen 1979 en 1985 170 hemofiliepatiënten besmet geraakt met het aids-virus, 55 van hen zijn inmiddels overleden. Enkelen kunnen besmet zijn geraakt in de periode dat de risico's al wel bekend waren.

De voornaamste kritiek van de ombudsman is dat WVC eind 1984 te weinig deed om bloedbanken en patiënten te wijzen op de risico's van besmetting.

Ook in 1987 was de top van WVC niet voortvarend toen op het departement een richtlijn gereed lag voor een verplichte beveiliging van donorbloed, via een verhittingsprocedure.

Staatssecretaris Dees van WVC wist die verplichting pas na een half jaar keihard vast te leggen. Eerder waren minister Brinkman en staatssecretaris Van der Reijden verantwoordelijk voor het beleid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden