Wüst weet maar niet te winnen

schaatsen | Voor iemand die zegt verslaafd te zijn aan winnen, is het om moedeloos van te worden. Al bijna twee jaar wacht Ireen Wüst op een mondiale triomf.

ROB VELTHUIS en REDACTIE SPORT

Het lang gekoesterde verlangen van Ireen Wüst om eindelijk weer eens te winnen - al is het maar in de wereldbeker - bleek gisteren in het Chinese Harbin haar valkuil. In een direct duel met Martina Sablikova opende Wüst de drie kilometer met een bliksemoffensief, dat evenwel niet de concurrente maar haarzelf overdonderde. Na 1800 meter had de Nederlandse een ruime voorsprong opgebouwd; op de finish van de trage baan keek ze niet alleen tegen een ontluisterende achterstand aan (4.08,28 om 4.11,76) maar was ze in het klassement teruggevallen naar de zevende plaats.

Iets soortgelijks overkwam Wüst vorige maand op nationaal niveau, toen ze bij de KNSB Cup in Groningen de tweestrijd met Jorien ter Mors op de 1500 meter tot 'koninginnenrit' uitriep. Ze concludeerde dat ze te gretig was geweest, waardoor ze haar techniek verwaarloosde en energie verspeelde.

Dat stelde Ter Mors, de olympisch kampioene van 2014, in de gelegenheid de olympisch kampioene van 2010 te verslaan. Dat deed ze zo zuinig mogelijk en daardoor met gering verschil. Mogelijk gaf dat Wüst het misleidende gevoel dat ze aan het inlopen is op haar grootste Nederlandse concurrente.

Vooralsnog gaat het om de eerste schermutselingen van een lang seizoen dat pas echt in februari op gang komt. De eerste tegenslagen roepen in het geval van Wüst wel vragen op. Al pareert ze de twijfels met de vaststelling dat ze elke olympiade wel is afgeschreven, om er altijd te staan op de beslissende momenten.

Daar valt weinig tegen in te brengen. De verslaving aan winnen bracht Wüst een in de Nederlandse sport onovertroffen status. In 2006 won ze als jonkie haar eerste olympische titel. Inmiddels is ze op olympisch niveau goed voor vier goud, drie zilver en een brons, en is ze vijftienvoudig wereldkampioene. Met haar gebruikelijke branie stelt ze daarbij alvast wat olympisch eremetaal voor 2018 in het vooruitzicht.

Optimistisch als topsporters alleen al vanwege het mentale aspect zijn, zegt Wüst er ondanks haar 30 levensjaren ("Ik voel me 26, maar herstel van bepaalde inspanningen minder snel dan voorheen.") beter voor te staan dan ooit. Ze had een probleemloze voorbereiding, zat vaker en langer op de racefiets dan ooit en wees op betere testresultaten dan uit haar succesvolste tijd, bij TVM van Gerard Kemkers.

Dat was vorig jaar rond deze tijd anders. Ze had veel zorgen aan haar hoofd nadat ze haar spaargeld in een eigen ploeg had gestoken en de noodzakelijke sponsor maar niet aan de horizon verscheen. Ze deed daar naar buiten toe laconiek over, maar geeft nu toe dat ze zich daarover grote zorgen maakte.

De hersenschudding, die ze bij een valpartij tijdens een trainingskamp had opgelopen, werd verwaarloosd omdat ze met succes een haar ploeg moest verkopen. Waarna ze zich niet eens plaatste voor de eerste vier wereldbekers. Nog een recente bekentenis daarover: er was iets geknapt, ze was even helemaal klaar geweest met schaatsen.

undefined

Vals gevoel

Aan het slot van dat dramatische seizoen veerde ze tijdens de WK afstanden in Kolomna toch even op, al bleven hoofdprijzen uit. Het verschil met Sablikova op de drie kilometer (zilver) was minimaal, maar op de 1000 en 1500 meter (prooi voor Ter Mors) kwam ze er niet aan te pas.

Zelfs gisteren hield Wüst na de opvallende nederlaag voor de NOS-microfoon vol dat ze zich in Harbin bijzonder goed voelde. Tot dat gevoel in de race op het zware Chinese ijs vals bleek. Dat was voor haar een groot raadsel, ze zei zich zelfs te schamen voor de wijze waarop ze haar laatste rondjes technisch voltooide. Eigenlijk was die conclusie een herhaling van die bij de KNSB Cup in Groningen.

"Dit was niet in de lijn van de verwachting, van hoe ik mij voelde. Ik zag dit niet aankomen, Rutger (Tijssen, haar trainer, red.) zag dit niet aankomen. Laten we het maar als incident beschouwen en niet ineens paniekvoetbal gaan spelen en het heel anders gaan doen."

undefined

Sven Kramer ondanks files onverstoorbaar

Sven Kramer laat zich zelden uit zijn evenwicht brengen. Hij streek pas woensdag in het Chinese Harbin neer en kwam op weg naar de ijsbaan tweemaal in een lange file vast te zitten. Desondanks boekte hij gisteren onverstoorbaar zijn 31ste wereldbekerzege op de vijf kilometer.

Kramer geeft geen grote prioriteit aan de wereldbeker, maar wil liefst niet verliezen. In de laatste rit kon hij zich richten op het baanrecord van 6.22,38 dat Jorrit Bergsma vlak voor hem had gerealiseerd. Met 6.21,60 dook hij daar op het trage ijs berekenend rijdend net onder. Erik Jan Kooiman werd derde.

De vierde Nederlandse medaille op de openingsdag in Harbin werd gewonnen door Marije Joling, die op de 3000 meter achter Sablikova verrassend tweede werd.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden