Wüst moet niet alleen met Sablikova, maar ook met Takagi afrekenen

Na drie afstanden op de WK allround stond de Japanse Miho Takagi nog op de eerste plaats. Ireen Wüst had er een rivale bij, maar kon toch haar zesde wereldtitel bijschrijven.

GUUS MATER

Uiteindelijk bleek Martina Sablikova ook in Hamar de grote tegenstrever van Ireen Wüst. Het laatste decennium wisselden de Tsjechische en de Nederlandse met uitzondering van 2008 (Paulien van Deutekom) elkaar af als wereldkampioene bij de allrounders.

Wüst was opgelucht na haar zesde wereldtitel (Sablikova bleef staan op vier). Alleen olympisch goud is mooier, vindt Wüst. Tien jaar na de eerste gaf deze titel haar een bijzonder gevoel. Maar de nervositeit was hoog opgelopen door de prominente aanwezigheid van een outsider. Gezonde spanning, noemde Wüst het. Spanning die energie geeft.

De Japanse Miho Takagi ging na drie afstanden nog aan de leiding, ondanks de winst van Wüst op de 1500 meter (1.55,49). Dat betekende dat Wüst naast haar oude rivale ook een nieuwe in de gaten moest houden.

In haar rit tegen Sablikova op de afsluitende vijf kilometer zag ze al snel dat de achterstand op de latere afstandswinnares (6.54,57) binnen de perken bleef. Maar de vraag was of Takagi voor een verrassing zou kunen zorgen. In de eerste ronden bleek dat de Japanse niet op het hoogste mikte en al tevreden was met een plaats op het podium.

Het verschil tussen Sablikova en Takagi was slechts tweetiende punt. Het gevolg was wel dat Antoinette de Jong van het ereplatform werd gestoten en haar prestatie van vorig jaar (derde) niet kon prolongeren.

De Nederlandse rijdsters waren niet verbaasd over de prestatie van Takagi (22). Wüst c.s. hadden haar zien opkomen in 2015, toen de Japanse met haar oudere zus Nana en Ayaka Kikuchi deel uitmaakte van de aflossingsploeg die in Heerenveen ten koste van Nederland de wereldtitel veroverde. Ook constateerden ze dat de Japansen op de ranglijsten dichterbij kropen, sinds de Nederlander Johan de Wit daar als chef-coach is aangesteld.

Toch bekende De Wit dat hij Takagi halverwege het toernooi niet op de eerste plaats had verwacht. Een verbetering van vorig jaar in Berlijn, toen de beste Japanse (Misaki Oshigiri) als vijfde eindigde, zat er wel in. De Wit had kritiek geuit op de bondsleiding, omdat er toen pas op het laatste moment naar Europa was afgereisd. In Hamar stonden de Japanse vrouwen, een week voor het toernooi, als eersten op het ijs.

Zaterdag had Wüst het zich moeiijker gemaakt dan noodzakelijk was door op de 3000 meter enige steken te laten vallen. Ze had gedacht in het Vikingschip wel onder de vier minuten te kunnen schaatsen. Dat viel haar en haar trainer Rutger Tijssen zwaar tegen. "Dan doen die laatste twee ronden erg veel pijn." Sablikova won in 4.02,21. Wüst verloor in haar rit de rode band, die aangeeft dat ze in de buitenbaan was gestart. Maar dat bleef zonder gevolgen.

Vlak voor het toernooi dreigde het nog even fout te gaan. Als gevolg van fysiek ongemak moest ze een paar keer de training afzeggen. Tegen de NOS sprak de rijdster over 'vrouwendingen'.

Wüst kan zich nu in alle rust voorbereiden op het olympische seizoen. Tot en met de Spelen van Pyeongchang heeft ze zich verzekerd van een sponsor. De jacht op een geldschieter had vorig seizoen veel energie gekost. Terwijl ze toch de meest succesvolle schaatster in Nederland is. "Kijk naar Michel Mulder", zei ze. De olympische kampioen op de 500 meter moest het het hele schaatsjaar zonder sponsor stellen. Alleen Sven Kramer zou zoiets nooit overkomen, weet Wüst. "Sven is echt een uniek iemand. Hij is met niemand te vergelijken."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden