Wüst: Keigaaf lekker knallen

Ireen Wÿst tijdens de ochtendtraining in het Italiaanse Collalbo. TVM-coach Bart Veldkamp kijkt toe. (FOTO VINCENT JANNINK, ANP) Beeld ANP
Ireen Wÿst tijdens de ochtendtraining in het Italiaanse Collalbo. TVM-coach Bart Veldkamp kijkt toe. (FOTO VINCENT JANNINK, ANP)Beeld ANP

Terug naar 2007. Collalbo. Buitenijs. Ireen Wüst is bezig aan een indrukwekkend seizoen, waarin ze de successen met speels gemak aaneenrijgt. Waar de jeugdige Brabantse verschijnt, wint ze. En zo leek het ook tijdens het Europees kampioenschap allround in Collalbo te gaan. Wüst heeft de benen van een kampioene en wint de 1500 meter in een nieuw wereldrecord op buitenijs. Na drie afstanden gaat ze ruim aan de leiding in het tussenklassement. En in een speels interview met de NOS neemt ze al vóór de vijf kilometer een voorschot op de titel. Haar voorsprong op Sablikova is veertien seconden. Die zou ze nooit verspelen, was de gedachte.

Dit weekeinde schaatst ze in Italiaans Tirol opnieuw een Europees kampioenschap allround. Een terugblik op de eerste grote tegenslag van haar loopbaan is onvermijdelijk. Want Wüst won het kampioenschap niet. In de laatste rondjes van de vijf kilometer liepen de benen vast. Van de voorsprong van veertien seconden blijft niets over. Sablikova wint haar eerste Europese titel met een voorsprong van slechts 0,23 seconden op de Nederlandse schaatsster. Wüst: „Ik denk dat het de grootste teleurstelling van mijn loopbaan is. Deze staat echt op één.”

Voor de start van de vijf kilometer is ze nog vol vertrouwen. „Ik had er veel zin in, al was ik natuurlijk best zenuwachtig. En tot de drie kilometer was er eigenlijk niets aan de hand. Ik lag zelfs voor op schema. En ineens, pats boem, was het afgelopen. Mijn hoofd was steeds drie meter verder dan mijn benen. Ik wilde wel, maar het leek niet eens meer op schaatsen. Aan de kant hoorde ik dat ploeggenoten me aanmoedigden. Maar ik kon echt niet harder. Het enige wat ik nog kon doen was hopen. En alles uit mijn lichaam persen. Toen ik over de finish kwam, was het doodstil. En in mijn beleving bleef het doodstil.”

De beelden van Wüst vlak na de vijf kilometer zijn bekend. Ze huilt in een televisie-interview en trekt zich met haar broer terug, op zoek naar rust. Maar de camera vangt haar. Het verdriet wordt live geëxploiteerd. „Maar ik denk er niet meer zo vaak aan. Natuurlijk, nu we hier weer schaatsen, komt het vanzelf weer een beetje terug. Maar het seizoen verliep verder eigenlijk heel erg goed. Ik daarna nog tweede op het WK sprint en ik won het WK allround. Het zit ook niet meer zo diep. Natuurlijk, het heeft me een titel gekost. Maar het is niet zo dat ik hier nu rondloop met een enorme berg frustratie. Al wil ik het natuurlijk wel graag rechtzetten.”

Wüst behoort komend weekeinde ook tot de favorieten voor de titel. Volgens haar coach en trainer Gerard Kemkers is ze weer bijna op het niveau van 2007, toen alles in haar loopbaan nog vanzelf leek te gaan. „Bijna”, zegt hij. „Al heb ik het idee dat ze nog wat kan doorgroeien. Ze heeft op het moment een heel constante lijn omhoog te pakken, eigenlijk al vanaf 2009. Steeds gaat het een beetje beter. Daarvoor ging het twee seizoenen wat minder, al stond ze ook op die moeilijke momenten wel altijd op het podium. Maar dat werd niet zo gezien. Wüst is een grootheid. En grootheden mogen niet tweede of derde worden.”

Op het toernooi van 2007 heeft de coach overigens een geheel eigen visie. Hij vindt dat Wüst de titel daar niet verspeelde op die afsluitende vijf kilometer. „Nee, die vijf kilometer was in vergelijking met Sablikova helemaal niet zo slecht. Het uiteindelijke verschil was ook te klein om dat aan de ’vijf’ toe te schrijven. Op de drie kilometer had ze de pech dat de omstandigheden veranderden. Sablikova schaatste veel eerder, op beter ijs. Dat heeft haar de titel gekost. Niet de vijf, dat lijkt alleen maar zo, op het eerste gezicht.”

Wüst is er inmiddels van overtuigd dat ze de fouten van 2007 nu niet meer zal maken. „Maar zeg nooit nooit”, zegt voegt ze eraan toe. Door de tegenslag van twee moeizame seizoenen en haar ervaring als inmiddels wat oudere schaatser, is ze beter voorbereid op de ontberingen van het schaatsen op buitenijs. Nu zou ze haar slag aanpassen. Of het moment voelen aankomen; het op een andere manier oplossen. „Al blijf ik natuurlijk wel Ireen Wüst. Ik heb het altijd moeilijk in de laatste rondjes van de drie en de vijf kilometer.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden