Wüst is nog lang niet verzadigd

Het is even wennen, maar een nieuwe ploeg blijkt uiteindelijk wel verfrissend voor lichaam en geest

Elf jaar lang hadden ze nauw samengewerkt, misschien twintig dagen per jaar zagen Sven Kramer en Ireen Wüst elkaar niet. "Reken dan maar eens uit hoeveel dagen we met elkaar zijn opgetrokken", aldus Wüst. "Dan ben je wel een soort schaatsbroer en -zus."

De vraag aan de tijdens de NK afstanden als vanouds dominerende Ireen Wüst was of haar nieuwe ploeg Continu vertrouwd voelde na negen jaar schaatsen voor TVM. In het antwoord verwees ze naar een eerdere uitspraak van Kramer, die bij Team LottoNL kennelijk hetzelfde ervaart: "Je voelt je op je gemak, het is nog niet als thuis."

Nog altijd mist Wüst binnen haar nieuwe vrouwenploeg oude maatjes, mannen vooral. Met de ontmanteling van TVM scheidden de wegen van Nederlands succesvolste twee schaatsers die al als junioren met elkaar optrokken. En waarbij Wüst in een lang proces van vallen en opstaan uiteindelijk haar 'grote broer' prestatief overtrof.

Klonen blijken de twee niet van elkaar. Waar Kramer na de negen jaar lange samenwerking met Gerard Kemkers hunkerde naar nieuwe prikkels, daar was Wüst liefst op het oude pad verdergegaan. "Ik had niet het gevoel dat ik er alles al had uitgehaald."

Het mocht niet zo zijn. Voor TVM, de drukpers voor medailles in elke gewenste kleur, was geen commerciële belangstelling. Pas nu Wüst een zomer van veranderingen heeft ondergaan, zegt ze dat de nieuwe aanpak verfrissend is voor haar lichaam en geest. Hoewel ze veel gesprekken heeft moeten voeren om vertrouwen te krijgen in haar coaches Marianne Timmer en Gianni Romme - beiden ook ervaringsdeskundigen als olympisch kampioen - is de Goirlese nu tevreden over het resultaat.

"Aan een knipoog van Marianne of Gianni heb ik nog niet genoeg. We hebben veel gesprekken gevoerd. Ze kennen mij nu van de buitenkant, maar niet echt. Van de buitenkant naar iemand kijken, is iets heel anders dan persoonlijk begeleiden. Dit zou een thuis kunnen worden, maar met negen jaar TVM en nog geen jaar hier is de vergelijking niet eerlijk. Laten we het de tijd geven."

Anders dan vroeger laat Wüst zich nadrukkelijk gelden bij de regie. Ze wil niet in oude fouten vervallen. "Ik heb een grote inbreng in het trainingsprogramma. Het moet een wisselwerking zijn, je hebt daarin als sporter ook een grote verantwoordelijkheid. Ik heb deze zomer weliswaar anders getraind, maar het zou dom zijn om alle ervaring die ik heb overboord te gooien. Het voordeel in mijn nieuwe omgeving is, dat ik dicht bij mezelf sta, ik blijf naar mijn lichaam luisteren.

"Ik ben door schade en schande wijs geworden. Ik weet wat goed voor mijn lichaam is. De afgelopen twee jaar heb ik met Gerard Kemkers een lijn uitgezet die werkt. Gianni heeft een andere benadering. Ik ben bijvoorbeeld gebaat bij korte, felle trainingsprikkels op wedstrijdniveau of nog hoger. En daar rondom heel veel rust. Gianni is voorstander van het langere duurwerk."

Een dergelijke aanpak zou voor haar bedreigend zijn, weet Wüst uit ervaring. In het eerste deel haar carrière was Wüst de jonge, onbevangen hond die achter elke geworpen stok aan sprintte. Bij vragen van de coach voelde zich altijd goed, bang als ze was om afgeremd te worden. "Het was dom. Je bent jong en je denkt: als ik hard train, ga ik harder rijden. Bovendien is het in deze wereld cool. Hoe meer arbeid je verricht, hoe stoerder het is. Daar was ik gevoelig voor." En dan ging Wüst als een speer in de training, maar in wedstrijden reed ik achteruit.

"Nu is dat anders, als ik me niet goed voel doe ik wat minder herhalingen. Laat ze maar denken dat ik niets doe, als ik er in de wedstrijd maar sta. Daar moest ik in mijn hoofd wel ongevoelig voor worden. Maar ik ben overtraind geweest, het heeft me drie jaar gekost om weer helemaal top te zijn. Daarom heb ik tegen Jorien (haar bijna overtrainde concurrente Ter Mors, red.) gezegd dat ze er een jaar voor moet nemen. Anders blijft ze nog veel langer in de problemen zitten."

Van enige verzadiging na drie olympische deelnames en vier gouden, drie zilveren en een bronzen medailles is bij Wüst niets te bespeuren. "Ik ben net zo fris als vorig jaar. Het is niet zo van: ik heb het allemaal al eens gedaan. Ik heb wel eens een feestje gevierd, maar na twee, drie, vier keer heb ik het dan wel gehad."

Op de 500 meter opende ze dit seizoen nog nooit zo snel: 39,62. Het was de opmaat naar haar titels op de anderhalf en drie kilometer en zilver op de 1000. De vijf kilometer, waarop Wüst in Sotsji zilver won, is van het programma geschrapt. Daar komt met enige aarzeling de massastart voor in de plaats. niet van harte, en niet gisteren. "Ik ben bang dat iemand op mijn ijzers stapt." Het lijkt haar enige twijfel.

Sport 20|21

Record Nuis, met dank aan Kramer

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden