Wüst heeft in Collalbo wel wat anders aan haar hoofd dan revanche

Ireen Wüst na de 1500 meter op het WK Schaatsen in Erfurt, vorig jaar  Beeld EPA
Ireen Wüst na de 1500 meter op het WK Schaatsen in Erfurt, vorig jaarBeeld EPA

Noem Ireen Wüst in één zin met het woord ‘Collalbo’, en het gaat vaak over verloren kampioenschappen, over revanchegevoelens misschien en ook over hoe ze schaatsen op buitenijs vindt. Dit weekend, tijdens het Europees kampioenschap allround dat in Collalbo verreden wordt, speelt er iets veel persoonlijkers. Verdriet, rouw.

Het Italiaanse bergdorp is de plek waar ze wat allroundtoernooien betreft geen allerbeste herinneringen aan heeft. Het woord tuinstoeltje staat bijna synoniem voor wat een van haar grootste nederlagen ooit mag heten. In 2007, inmiddels al een schaatsleven geleden, huilde ze op zo’n stoel voor het oog van alle camera’s uit toen ze op de vijf kilometer een voorsprong van 14,05 seconden zag veranderen in een achterstand van 0,24 seconden. Vier jaar later, in 2011, de laatste keer dat er op deze buitenbaan op hoogte een kampioenschap werd geschaatst, won ze wederom niet. Twee keer werd ze tweede.

Uitvaart

Maar alle historische gegevens en bijzondere feiten ten spijt, Wüst heeft deze week heel wat anders aan haar hoofd. Zelf was ze gisteren niet aanwezig in het nog in kerstsferen verkerende hotel Bemelmans, de plek waar de Nederlandse schaatsers logeren en waar een persmoment werd gehouden. Zij bleef tot gisteravond in Nederland, waar ze aanwezig wilde zijn bij de uitvaart van haar hartsvriendin Paulien van Deutekom, die woensdagavond op 37-jarige leeftijd overleed.

Ireen Wüst en Paulien van Deutekom zij aan zij tijdens het EK in Collabo in 2007.  Beeld ANP
Ireen Wüst en Paulien van Deutekom zij aan zij tijdens het EK in Collabo in 2007.Beeld ANP

Bijna niemand maakte het ziekteproces van oud-schaatser Van Deutekom de laatste maanden van zo dichtbij mee als Wüst. Haar verdriet was groot. Het was geen vriendschap meer, schreef ze op Instagram. Het was liefde, dat laatste woord volledig in kapitalen. “Buuf, ik hou van jou. Tot ooit”, zo sloot ze af.

Vanuit de ploeg kreeg ze alle steun om de laatste maanden zoveel mogelijk steun te kunnen bieden. De tijd die ze vrij had, was ze de laatste maanden bij Paulien, zegt coach Peter Kolder, die in het hotel vertelt hoe hij zijn schaatsster de laatste tijd heeft meegemaakt. Trainingen werden indien nodig aangepast (al sloeg Wüst er nooit een over, aldus Kolder). Bij de trips naar de wereldbekerwedstrijden in Japan en Polen werd altijd een ‘backup-plan’ gemaakt. Wüst kon terug naar Nederland zodra er wat aan de hand was. Schaatsen was dan in alle gevallen niet belangrijk.

Uiteindelijk kwam het bericht vorige week. Samen met haar vriendin Letitia de Jong en haar ouders bleef ze thuis. Ze ging nog wel trainen, in Heerenveen. Dat was nog wel bijzonder, want er was bijna niemand om mee te trainen. Zelfs het gewest Friesland was op trainingskamp. Alleen De Jong en Smeekens reden op het ‘topsportuur’ in Thialf met haar mee. Er werd niet eens gedweild. Kolder: “Dat hoeft ook niet natuurlijk met drie man.”

Emotioneel gaat Wüst het er ‘natuurlijk heel moeilijk mee hebben’, zegt Kolder, die naar eigen zeggen wel een klankbord was de laatste tijd. “Het is volkomen logisch dat het er inhakt. Ze heeft weinig geslapen. Maar ik weet het niet, het is afwachten.”

Tussentoernooi

Misschien één gedachte die bij Wüst de druk wat wegneemt: het EK van dit weekend, waar Wüst een van de favorieten is, is meer een ‘tussentoernooi’, zegt Kolder. De nieuwe coach van Wüst maakte met haar een volledig ander programma. Allemaal om een ‘bijna onmogelijk te halen’ doel van haar tóch te bereiken: het rijden van een wereldrecord aan het eind van het jaar.

Er was vanuit de ploeg een plan gemaakt om de eerste helft van het seizoen helemaal te rijden. Werd het zwaar, dan werd het maar zwaar. De trainingen konden dan wel weer in januari worden opgepakt. Aan dat plan hield Wüst zich ook, met een baanrecord in Thialf op de 1500 meter tot gevolg. Maar dit toernooi kan volgens de schema’s niet in topvorm worden gereden.

Wüst rijdt komend weekend voor ‘buuf’ Paulien, dat heeft ze al uitgesproken. Als eerbetoon. Bovendien schaatsen dit weekend de Nederlandse deelnemers allemaal met een rouwband die op de arm in het pak zit verwerkt.

Lees ook:

Ireen Wüst schrijft schaatshistorie met goud in Zuid-Korea.

Ireen Wüst schaatst nog omdat ze graag nog een wereldrecord wil rijden. Op de Olympische Spelen vorig jaar werd ze al de succesvolste Nederlandse olympiër.

Ireen Wüst: keigaaf lekker knallen

In 2011 ging het voor het EK allround in Collalbo vooral over 2007, de keer dat ze een van haar grootste nederlagen ooit meemaakte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden