Wubbo Ockels

Hoogleraar duurzame ontwikkeling (1946)

De eerste Nederlander in de ruimte geldt nog steeds als pionier. Zo bedacht Wubbo Ockels een vernieuwende superbus, vliegers die energie opwekken en een afsluitdijk vol zonnepanelen. Zijn ideeën krijgen volop aandacht, maar ze worden nog niet echt in de praktijk gebruikt, afgezien van het duurzame zeilschip Ecolution 84, maar dat werd vorig jaar door onverlaten tot zinken gebracht. Het schip vaart weer, maar de daders zijn niet gepakt. Wel succesvol is de zonneauto Nuna6 - Ockels treedt op als adviseur en coach van het raceteam. Afgelopen maand reed het ontwerp van de Delftse studenten weer als tweede over de finish van de Solar Challenge in Australië.

Tien jaar lang was Wubbo Ockels hoogleraar lucht- en ruimtevaarttechniek aan de TU Delft, sinds 2003 heet zijn terrein duurzame ontwikkeling. Hij blijft onvermoeibaar pleiten voor groene energie, hergebruik van grondstoffen en vooral voor slimme technologie. Op Lowlands, maar ook op de huishoudbeurs.

Hij promoot groene films en duurzame boeken, onthulde afgelopen jaar een auto op waterstof, een duurzame rioolwaterzuivering en ecowoningen in Drenthe. Tegelijk gaf hij aan zijn naam niet langer te willen verbinden aan de stichting Wubbo Ockelsprijs van Groningen, als die gemeente achter de bouw van de kolencentrales in de Eemshaven blijft staan. Ockels vergelijkt duurzaam leven wel met seks: je krijgt er 'happy energy' van.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden