'Wubbo Ockels wilde niet berusten'

Overleden astronaut en hoogleraar herdacht in de Westerkerk in Amsterdam

JOOP BOUMA en REDACTIE DUURZAAMHEID & NATUUR

Toen Wubbo Ockels al ziek was - hij leed aan een agressieve niercelkanker - gaf zijn dochter Gean hem een T-shirt met de tekst 'Ik verwerp jouw realiteit en vervang 'm voor de mijne'. "Hij heeft dat T-shirt erg veel gedragen", zei zijn vrouw Joos Ockels gisteren tijdens een herdenkingsbijeenkomst in de Amsterdamse Westerkerk.

De tekst verwoordde Ockels' visie op de ziekte die hem trof. "Wubbo maakte van zijn ziekte een project: hoe overwin ik de kanker." Op 18 mei moest Ockels, 68 jaar, dat project afsluiten. Maandag is hij in besloten kring begraven, gisteren vierden en herdachten zo'n 250 vrienden en bekenden het leven van de astronaut-met-een-missie. Op muziek van troubadour Hessel van Terschelling en popzanger Alain Clark.

"Ik leerde hem kennen op mijn dertiende. We zijn samen opgegroeid", vertelde Joos Ockels. "We zijn 51 jaar samen geweest, daarmee is een droom uit onze kindertijd werkelijkheid geworden."

Een hele rits sprekers memoreerde Ockels' innovatiekracht, zijn aanstekelijke enthousiasme voor duurzame projecten, maar ook zijn onvermogen om met compromissen akkoord te gaan, zijn onverzettelijkheid. Wat overheerste: bewondering voor de positieve energie die hij op zijn omgeving uitstraalde.

"Ik heb zelden iemand zo goed zien balanceren op de spanningsboog van overtuigingskracht en bravoure, eigenschappen waarmee hij zijn doelen wist te bereiken", zei Dirk Jan van den Berg, bestuursvoorzitter van de Technische Universiteit Delft. Ockels was daar hoogleraar aan de faculteit lucht- en ruimtevaarttechniek.

"Ockels inspireerde vooral jonge mensen. Als hij colleges gaf toonde hij steevast een foto van de aarde, genomen vanuit ruimteveer Challenger, waarop te zien was hoe kwetsbaar dat dunne laagje atmosfeer rond de aarde is. Hij hield de studenten voor dat ze allemaal astronauten zijn van het ruimteschip aarde. Je voelde dan hoe die zaal zich aan hem vastzoog." Mike Eman, minister-president van Aruba, noemde Ockels een inspirerende leider, die mensen uitdaagde hem op ongebaande paden te volgen. Eman raakte bevriend met Wubbo en Joos Ockels. Wubbo was met zijn duurzame zeilschip Ecolution naar het eiland gevaren, om daar duurzame projecten op te zetten. "Wij verliezen een gids die ons een weg naar een betere wereld wees. Aruba is een vriend kwijt."

Oud-politicus Jan Terlouw noemde Ockels een voorbeeld voor toekomstige generaties. "Voor hervormingen is veel kracht nodig. Die komt zelden van instituties, politieke partijen of kerken, maar van individuen met doorzettingsvermogen die mensen inspireren. Ockels had een afkeer van berusting. Hij was geen ontkenner van de feiten als het gaat om duurzaamheid. Hij voelde zich verantwoordelijk voor de toekomst van de mensheid. Hij was geen doemdenker, hij zag altijd creatieve oplossingen voor problemen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden