WTO-lidmaatschap heeft hoge prijs voor 'te vriendelijk' Tonga

Tot tranen toe geroerd tekenden de delegatieleden van Tonga het lidmaatschap van de WTO. Maar 'de Vriendelijke Eilanden' zijn té vriendelijk geweest, vindt Oxfam.

door Han Koch

De ontwikkelingsorganisatie, waarbij het Nederlandse Novib is aangesloten, noemt de eisen waaraan het Koninkrijk moet gaan voldoen schandelijk. De prijs die de 100000 bewoners betalen voor het lidmaatschap, is simpelweg te hoog. Alle invoertarieven die de ministaat hanteert, moeten omlaag, naar 20 procent. En dat terwijl zittende WTO-leden aanzienlijk hogere beschermingswallen mogen hanteren voor hun eigen bedrijvigheid.

De VS heffen 350 procent op vlees, de EU mag 300 procent heffen om de suikerbietenboeren te helpen overleven. “Dit soort afspraken toont aan dat de WTO met twee maten meet“, vindt Oxfam-woordvoerder Phil Bloomer. De kwetsbare boeren en de kleine handelaren op de bewoonde rots in de Grote Oceaan zullen als gevolg van de WTO-eisen het loodje leggen, vreest hij.

En dat is niet eens het ergste. Door het wegvallen van de inkomsten uit de importheffingen verliest de overheid haar belangrijkste inkomstenbron. Ze moet het belastingsysteem hervormen, anders zijn het onderwijs en de gezondheidszorg niet meer te betalen. De btw zal haar intrede doen op het eiland.

Alleen Armenië kreeg zwaardere eisen te slikken dan Tonga. Oxfam vreest dat nu de trend is gezet nieuwe leden dezelfde bittere pil moeten slikken. Dat is dan ook het hogere belang, in de ogen van Oxfam, om de casus over het voetlicht te brengen. Maar bij veel handelsdelegaties is de actie van de organisatie met schouderophalen afgedaan.

Blijkbaar hebben de bestuurders van het 150ste lid van de WTO er vertrouwen in dat hun 200 miljoen dollar grote economie niet hetzelfde overkomt als Vanuatu. Tien jaar geleden bevond dat eiland zich in een vergelijkbare positie. De Aziatische ontwikkelingsbank eiste veranderingen in het belastingsysteem. Het kostte Vanuatu tien jaar om de afgedwongen hervorming te verteren.

Waarom, vraagt Oxfam zich af, mocht Tonga zijn pompoentelers, vissers en bedrijvigheid niet zo beschermen als de Aziatische Tijgers. Maleisië bouwde zijn economie op achter een beschermingswal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden