WTO last opening af onder druk betogingen

De wereldhandelsorganisatie WTO heeft de openingsceremonie van de topconferentie in Seattle afgelast. Reden daarvoor zijn de felle betogingen tegen de top. Gisteren ging de politie in Seattle de duizenden demonstranten met traangas, pepperspray en rubberkogels te lijf.

Aanvankelijk wilde WTO-topman Mike Moore de opening verplaatsen. Maar nu ,,is besloten alle ceremoniële zaken te laten vallen en over te gaan tot het werk waarvoor we zijn gekomen'', verklaarde een anonieme WTO-functionaris tegen het persbureau Reuters.

Gisteren gingen demonstranten tegen ,,het carnaval van het kapitalisme'' enkele delegatieleden te lijf, blokkeerden de hotels waar zij verblijven en sneden hen op de toegangswegen de pas af met een menselijke ketting. De politie rekende tientallen betogers in en zette enkele straten rondom het belangrijkste conferentiecentrum in Seattle af.

Amerikaanse vakbonden, milieu- en derde-wereldorganisaties en andere activisten uit de gehele wereld grijpen de bijeenkomst van handelsministers uit 135 landen aan om fel te ageren tegen de geplande liberalisering van de wereldhandel.

Door de protesten moest Nederland de lancering van een rechtswinkel voor ontwikkelingslanden uitstellen. Nederlandse delegatieleden, die het theater wel wisten te bereiken, kwamen daar niet zonder kleerscheuren aan. Het plaatsvervangend hoofd van de delegatie van Economische zaken werd bekogeld en moest een schoon pak aantrekken.

Ook in andere landen werd gisteren gedemonstreerd tegen de wereldhandelsconferentie. Zo bekogelden zo'n duizend anarchisten in Londen de politie met flessen en andere objecten.

De Amerikaanse handelsafgevaardigde C. Barshefsky zei maandagavond te verwachten dat de WTO-landen besluiten om de handelsbelemmeringen te verminderen voor 'alle essentiële' producten uit Tanzania, Bangladesh, Oeganda en vele andere ontwikkelingslanden.

Een doorbraak ten gunste van de ontwikkelingslanden zou dubbel welkom zijn, gezien de protesten. Een veel geuit punt van kritiek richting de handelsorganisatie is juist dat armere landen niet of nauwelijks profiteren van de pogingen tot meer vrijhandel.

Mike Moore, de hoogste man van de WTO, sprak gisteren honderden samengekomen vakbondsleiders toe. Hun roep om handelssancties tegen landen waar veel kinderarbeid is, wees hij van de hand. Volgens Moore zijn slechte arbeidsomstandigheden het gevolg van armoede en niet van handel. ,,En het antwoord op armoede is meer handel en bedrijvigheid.''

Vandaag wordt een groot aantal nieuwe betogers verwacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden