WTF, Yolo!

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Langzaam sluipt het erin en voor je het weet kun je niet meer zonder: internettaal. Zelfs Cohen gebruikt het: Project X Haren kwam door Yolo. WTF? Yolo!

Nienke Schipper

Er zijn vast mensen die geen idee hebben waar dit over gaat. Yolo is kort voor You Only Live Once. WTF is internettaal voor What The Fuck, maar zegt meer dan alleen die woorden, het is eigenlijk meer een uitroep van verbazing, het drukt een emotie uit. Iets dat in geschreven tekst toch lastig blijft.

Het gebruik van afkortingen in geschreven teksten is niet nieuw. In een lading post afkomstig van scheepswrakken uit de zeventiende en achttiende eeuw zaten brieven met afkortingen voor o.a. munteenheden. Toen begin twintigste eeuw de telegraaf als communicatiemiddel aan populariteit won werden ook tussenwoorden uit zinnen weggelaten. Om woorden, en daarmee kosten te besparen waren zinnen als 'kom thuis, vader ziek' ruim voldoende om de boodschap over te brengen. Telegramstijl noemen we dat nu.

Eind jaren negentig begonnen we massaal te sms-en en moesten we per teken gaan betalen voor geschreven boodschappen. Telegramstijl en afkortingen werden samengevoegd tot 'sms- of msntaal'. Dat had als bijkomstig voordeel dat niet iedereen er bekend mee was en het vooral jongeren gelegenheid gaf zich vrijer uit te drukken. Afkortingen als OLM (ouders lezen mee) en NSFW (Not Suitable For Work) deden zijn intrede. Ook werd het met de introductie van emoticons gemakkelijker om intonatie mee te geven. Een semi-cynische boodschap kan al snel verkeerd worden opgevat. Maar met het toevoegen van een ;-) weet iedereen wat je bedoelt.

Inmiddels is internettaal ingeburgerd, al zijn er nog steeds enkele fossielen die vinden dat het een verpaupering van onze taal is. Een defensieve en kortzichtige houding, slechts gebezigd door conservatieve taalpuristen. Taal is altijd in ontwikkeling en nieuwe communicatiemiddelen hebben daar al sinds jaar en dag invloed op. FISH (Fuck it, Shit Happens)! Overigens niet te verwarren met het Engelse fictieve woord Ghoti, dat wordt gebruikt om onregelmatigheden in de Engelse spelling te illustreren en wordt uitgesproken als Fish (GH als in lauGH, O als in wOmen en TI als in naTIon).

Generaties ontlenen hun identiteit aan de vorming van eigen taal. Zolang de afkortingen overeenkomen met de betekenis van de woorden zijn er geen problemen. Er is echter één woord dat als afkorting wordt gebruikt in de verkeerde betekenis en steeds vaker opduikt. 'Me' in de betekenis van 'mijn'. 'Me fiets is gestolen' of 'Me hond heb me huiswerk opgegeten'. De juiste afkorting van mijn is m'n. 'Me' geen bezittelijk voornaamwoord. 'Me' is een persoonlijk voornaamwoord, of in het meest extreme geval een zelfstandig naamwoord als (jawel) afkorting van ME: Mobiele Eenheid.

Voor wie de ontwikkeling van taal door de invloed van nieuwe media toch een beetje te snel gaat, dan is er gelukkig tegenwoordig een prachtig medium waar je alles kunt opzoeken: internet. En voor wie dat nog te ingewikkeld is: LMGTFY

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden