WRR: Nederland is immigratieland

Nederland moet accepteren dat het een immigratieland is en daar de consequenties uit trekken. Immigratie is een kenmerk van een moderne samenleving, aldus de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid in het rapport Nederland als immigratiesamenleving.

redactie politiek

Volgens de WRR is immigratie in Nederland van alle tijden, maar zijn er twee nieuwe ontwikkelingen. Nederland kent nu veel immigranten. Vanaf 2015 wordt een stabiel cijfer van gemiddeld 125000 per jaar verwacht. Daarnaast is de verscheidenheid groter. Niet alleen komen ze uit meer landen, ook zijn de verschillen tussen mensen uit hetzelfde land van herkomst groter.

Dat maakt het nodig de inburgering te richten op individuen. Zo moet de combinatie van werken en het volgen van een inburgeringscursus beter mogelijk worden. Ook moet de regering weerstand bieden aan de verleiding de ene nieuwe maatregel op de andere te stapelen.

Ook is meer aandacht nodig voor de groep mensen die hier komt wegens gezinshereniging of -vorming. Nu leren die vaak de taal onvoldoende, waardoor ze achterstanden doorgeven aan hun kinderen die hier opgroeien. Dat nieuwkomers zich cultureel volledig aanpassen, vindt de WRR niet nodig.

De erkenning dat Nederland een immigratieland is, neemt niet weg dat volgens de WRR er een strikt toelatingsbeleid moet blijven voor asielzoekers. De overheid moet meer werk maken van het uitzetten van afgewezen asielzoekers. Verder bepleit de WRR een strenger beleid jegens mensen die met een visum binnenkomen en dan 'onderduiken' bij familieleden of landgenoten.

Arbeidsmigratie, het halen van groepen arbeidskrachten, wijst de WRR af, tijdelijke uitzonderingen daargelaten. De raad vindt dat geen oplossing voor het tekort aan arbeidskrachten en ziet meer in het inschakelen van alle mensen die hier nog langs de kant staan. De WRR zit daarmee op één lijn met het kabinet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden