WRR blijft koel onder kritiek

Het rapport ’Identificatie met Nederland’ van de WRR krijgt felle respons. Dé Nederlandse identiteit bestaat niet, stelt de adviesraad.

„Ach, ze hoeven ons niet aardig te vinden. Ons hoofd groeit wel weer aan”, zei Wim van de Donk gisteren tijdens een ontmoeting met vertegenwoordigers van de media.

De voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid reageerde tamelijk laconiek op de wijze waarop VVD’er Halbe Zijlstra hem en zijn medeleden die ochtend had weggezet. „Wereldvreemde Rode Rakkers”, zo omschreef het Tweede Kamerlid de hooggeleerde adviseurs van de regering in Trouw van gisteren.

Aanleiding voor die kwalificatie was het rapport ’Identificatie met Nederland’, dat de raad gisteren presenteerde op een bijeenkomst in Den Haag. Dat werkstuk kwam afgelopen weekeinde al in de publiciteit en viel volkomen verkeerd bij de VVD. De liberalen waren toch al getergd door een eerder ’naïef’ WRR-rapport over de islam.

Van de Donk liet zich door zulke geluiden niet van zijn stuk brengen. Hij wees op de eigen verantwoordelijk van de WRR. „Wij moeten zeggen wat wij verstandig vinden. En dit is de verstandige lijn voor de toekomst van Nederland. Allerlei onderzoeken wijzen uit dat het goed gaat met landen die goed om weten te gaan met diversiteit. Migratie is de logica van de nieuwe economische orde. Anders kun je de zaak beter op slot doen en uitverkoop houden, met de rug naar de toekomst gekeerd.”

En dus houdt de raad politiek en samenleving voor dat dé Nederlandse identiteit niet bestaat. De pleit er verder voor om niet langer te praten over ’autochtonen’ en ’allochtonen’, een term die de WRR zelf ooit heeft geïntroduceerd.

Politiek en samenleving moeten veel ontspannener omgaan met het verschijnsel dat Nederland inmiddels een grote verscheidenheid aan bevolkingsgroepen kent. En ook moet niet zo krampachtig worden gedaan over het feit dat veel mensen naast de Nederlandse een andere nationaliteit hebben.

De raad realiseert zich dat het denken de laatste jaren juist de andere kant op gaat. De politiek wil het hebben van twee paspoorten het liefst zoveel mogelijk tegengaan. Wie hier nieuw komt en voor de Nederlandse nationaliteit kiest, moet de oude afleggen, is de heersende lijn.

Die regel kent veel uitzonderingen. En iemand die twee paspoorten heeft, kan volgens de WRR wel degelijk warme gevoelens koesteren voor Nederland. „Nationaliteit en loyaliteit moeten niet worden vermengd”, aldus WRR-lid Pauline Meurs. „Je kunt je heel goed met Nederland verbonden voelen zonder alle schepen achter je te verbranden.” Dubbele nationaliteit moet dus gewoon mogen, luidt het ongevraagde advies aan de politiek.

Het rapport werd overhandigd aan minister Hirsch Ballin van justitie, die eraan herinnerde hoe zijn vader in 1939 uit nazi-Duitsland naar Nederland vluchtte. Hij prees de WRR voor de moed om met zo’n verhaal te komen in een tijd waarin ’de maatschappelijke discussie lijkt te worden gedomineerd door wij/zij-schema’s’.

Ook ziet Hirsch Ballin heus wel dat het hebben van een een dubbel paspoort nog niet betekent dat de houder ervan niet goed is geïntegreerd. Maar de minister ging niet zo ver dat hij de toezegging deed om dubbele nationaliteit als regel toe staan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden