Wrevel over sponsoring PEC door waterbedrijf

'Overheidsbedrijf Vitens moet gebruik van kraanwater niet als shirtsponsor promoten'

De campagne 'Kraanwater, graag' van drinkwaterbedrijf Vitens uit Zwolle is sportfans, regiopolitici en klanten in het verkeerde keelgat geschoten. Het overheidsbedrijf, werkzaam in zes provincies, is voor 'enkele tienduizenden euro's' de nieuwe shirtsponsor van eredivisievoetbalclub PEC Zwolle. Vitens strijkt niet alleen fans van andere voetbalclubs tegen de haren in, maar ook klanten en politici.

De ChristenUnie-fractie in Gelderland wil simpelweg een einde aan de shirtsponsoring. Gelderland is een van Vitens' aandeelhouders. Het Gelderse ChristenUnie-Statenlid Peter van 't Hoog oordeelt dat een nutsbedrijf, zonder concurrentie, zich met andere zaken moet bezighouden dan met het steunen van een topsportclub. Hij wijst ook fijntjes op Vitens' eigen vuistregel: 'verzoeken tot sportsponsering worden afgewezen'.

Vitens wil met 'Kraanwater, graag' het publiek aansporen meer kraanwater te drinken en vraagt om een grotere beschikbaarheid daarvan, zoals op stations. Vitens, dat met het hoofdkantoor in Zwolle is neergestreken, is door PEC benaderd. Op de shirts staat geen Vitens, maar de kraanwaterspreuk. PEC werkt samen met 21 sportclubs in de regio en verspreidt zo het drinkwaterverhaal onder de jongeren, is de gedachte. Vitens zegt ook open te staan voor andere profclubs.

Fans van PEC's rivalen, zoals Go Ahead Eagles, en ook klanten hebben daar geen boodschap aan. Van 't Hoog werd benaderd door enkele burgers. Burgers kunnen niet kiezen waar ze klant zijn. "Vitens mag van ons aan maatschappelijk verantwoorde sponsoring doen. Daarbij horen topsportclubs niet. Vitens is anders dan gewone bedrijven. Het is onjuist dat indirect overheidsgeld, van de burger, naar topsportclubs gaat. We willen dat Vitens zich blijft houden aan het goede beleid dat er was: geen sportsponsoring."

Wijselijk houden politici zich buiten de hoogoplopende discussies tussen sportfans op sociale media. Vitens-bestuurder Wolter Odding verklaarde op Radio 1 dat hij die emoties ziet als ludieke rivaliteit die bij de voetballerij hoort. Het gaat volgens hem niet om sponsoring, maar bewustwording.

Daar denken Statenleden, ook in Friesland (PVV) en Overijssel, anders over. "Meer kraanwater gebruiken is goed voor het milieu", beaamt Overijssels GroenLinks-Statenlid Robert Jansen. "Maar promoot zoiets als overheidsbedrijf niet als shirtsponsor."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden