Wreed einde voor eenzaamste eend ter wereld

null Beeld AFP
Beeld AFP

Eend Trevor, die een jaar geleden door een storm naar het eiland Niue in de Stille Oceaan werd gevoerd, is op jammerlijke wijze aan zijn einde gekomen. De eenzame vogel, de enige in zijn soort op het atol, werd doodgebeten door honden.

Iris Ludeker

Daarmee kwam een einde aan de kortstondige liefdesrelatie tussen Niue en Trevor, die mogelijk helemaal uit het drieduizend kilometer verderop gelegen Nieuw-Zeeland kwam aangewaaid. De eend werd onmiddellijk na zijn verrassende aankomst door de eilandbewoners omarmd. Hij kreeg een eigen Facebookpagina, beheerd door de voorzitter van de plaatselijke Kamer van Koophandel. En hij kreeg een naam: een vernoeming naar de Nieuw-Zeelandse parlementsvoorzitter Trevor Mallard (mallard is het Engelse woord voor wilde eend). Die betuigde dit weekeinde zijn ‘diepste medeleven’ aan de bevolking van Niue.

Het koraaleiland, met zijn kalkstenen kliffen, bleek op zich niet een erg geschikte habitat voor een eend - er zijn immers geen rivieren, vijvers of meren. Trevor leefde daarom in een modderpoel, die door de plaatselijke brandweer met water werd aangevuld als hij droog dreigde te vallen. Lokale bewoners voerden de vogel mais, haver en erwten.

Van het idee om een andere eend naar Niue te importeren kwam het afgelopen jaar niets. Maar Trevor maakte wel andere gevederde vrienden: hij trok op met een haan, een kip en een weka - een lokale bruine loopvogel. Die liepen er de afgelopen dagen wat verloren bij, als we Trevors sociale media-assistent mogen geloven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden