Wrede lot van meisjes en vrouwen in oorlogstijd te lang gerelativeerd

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Het is tegenwoordig in oorlogsgebieden ¿gevaarlijker om een meisje of vrouw te zijn, dan een soldaat¿, luidt een bekende uitspraak van oud-generaal van de VN-vredesmacht Patrick Cammaert.

Hij doelde op het patroon dat bij bijna alle gewapende conflicten in de wereld meisjes en vrouwen speciale doelwitten zijn. Verkrachting wordt ingezet als oorlogswapen, en systematisch gepland. Cammaert had het zelf gezien in Congo, waar hij een VN-missie leidde.

De urgentie van dit onderwerp is groter dan ooit. Wereldwijd is gisteren aandacht gevraagd voor het lot van de 219 schoolmeisjes die in Nigeria nu al een jaar worden vermist. Ze zijn nog steeds in handen van de terreurgroep Boko Haram. Zij zijn niet de enigen: volgens Amnesty International zijn wel 2000 meisjes en vrouwen ontvoerd in Nigeria. Sommigen die wisten te vluchten, vertellen over gedwongen huwelijken, groepsverkrachtingen en gedwongen lessen in het zelf plegen van aanslagen. Wie zich verzette, belandde in een massagraf.

Het lot van de schoolmeisjes van Chibok is - terecht - uitgegroeid tot een symbolische casus. Van de ontvoerde schoolmeisjes kennen we de gezichten, dankzij een groepsfoto die hun ontvoerders als propaganda verspreidden. Iets van de enorme schaal waarop seksueel geweld als oorlogswapen wordt gebruikt, is zichtbaar geworden. Helaas zijn ze daarmee nog niet bevrijd.

Van zoveel andere slachtoffers zijn de gezichten niet bekend. Wereldwijd zijn er afgelopen jaar maar liefst 45 conflicten geweest waarbij gewapende groepen hun frustraties botvierden op meisjes en vrouwen, zo hebben de Verenigde Naties berekend.

In Irak werden jonge yezidi-meisjes ontvoerd door IS. Uit Darfur kwamen verhalen over dorpen waar alle meisjes en vrouwen door het leger werden verkracht - voor straf, na een opstand.

Het goede nieuws is dat steeds meer landen erkennen dat het lot van vrouwen speciale aandacht verdient. Op een speciale top in Londen kwamen vorig jaar 110 landen bijeen om afspraken te maken om verdachten sneller te vervolgen en slachtoffers beter te beschermen. Landen als Congo en Colombia kwamen al met concrete wetten en projecten. Het is een begin.

Speciaal VN-ambassadeur Angelina Jolie en de organisator van de top, de Britse minister Hague, spraken van 'een van de ergste massamisdaden van de afgelopen twee eeuwen'. Ze hebben gelijk. Laat er aandacht voor dit onderwerp blijven, ook komend jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden