Wraptortilla's

Casa Fiesta Wrap Tortillas
Samenstelling:

Tarwemeel, water, palmolie, stabiliseermiddelen (E422, E466, E412), rijsmiddelen (E500, E450), zout (0,5%), zuurteregelaar (E296), emulgator (E471), dextrose, conserveermiddelen (E282, E202).

Zelf maken?
Nodig voor 4 tortilla's:

125 g bloem

75 ml warm water

snufje zout

1 eetl olijfolie

Vorige week beschreef ik op deze plaats het recept voor met gehakt gevulde Mexicaanse wraps uit de oven. Maar ik kom natuurlijk echt niet bij u in de keuken controleren wat u daar allemaal uitspookt, dat moet u lekker helemaal zelf weten. Dus als u gewoon een pakje kant-en-klare tortilla's koopt en die vervolgens vult met een zelfgemaakte creatie in plaats van met een pakjesvulling, kijk, dat is al heel wat.

Dit gezegd hebbende, stel ik vast dat zelf tortilla's bakken verrassend eenvoudig is. Ik had het eerlijk gezegd ook nog nooit gedaan, maar ik vond dat ik het nu toch eens moest proberen. En het blijkt nog leuk ook. Er gaat geen gist in, er komt geen rijzen aan te pas - hooguit een half uurtje wachttijd - en je bakt ze gewoon in de koekenpan. Mexicanen gebruiken maïsmeel, maar de tortilla's die je in ons land koopt, zijn steevast van gewoon tarwemeel. Dat doen wij dan ook maar.

Zeef bloem en zout boven een kom, voeg dan water en olijfolie toe en roer met een vork alles door elkaar. Kneed het deeg verder op het aanrecht. Heus, dat is reuze ontstressend. En het hoeft geen uren, hooguit een paar minuten. Leg het bolletje terug in de kom, dek af met plasticfolie en laat een half uurtje rusten, gewoon op het aanrecht.

Snij daarna in vier gelijke porties en rol er vier balletjes van. Bestrooi het aanrecht licht met wat bloem, net als de deegroller, en rol elk balletje uit tot een dunne pannekoek. Het deeg is vrij elastisch en springt steeds weer een stukje terug, maar gewoon doorgaan. Draai het deeg af en toe ondersteboven en rol met de deegroller steeds een andere kant op, van binnen naar buiten.

Bewaar ze alleen niet op elkaar, dan kunnen ze aan elkaar plakken.

Verhit een grote koekenpan (zonder olie). Bak elke tortilla in totaal ongeveer anderhalve minuut, halverwege omdraaien. Je ziet dat de kleur van het deeg verandert: van nat naar droog, en er ontstaan luchtbellen. Haal ze uit de pan, nu mogen ze wel op elkaar gestapeld worden.

Vul met bijvoorbeeld de vulling van vorige week.

Tips:
Echte bakkers gebruiken geen gereedschap, maar hou je net als ik niet van kleverige vingers? Meng dan het deeg eerst in een kom met een vork en begin pas met kneden als het al aan elkaar klontert. Geen deegroller in huis? Een (wijn)fles werkt ook prima. Smeer even met de hand in met een beetje bloem, dan plakt het deeg niet vast.

De losse bloem op de tortilla's laat in de pan makkelijk los, dat zie (bruin!) en ruik (verbrand!) je al snel. Veeg eventueel tussentijds de hete pan even schoon met een dikke prop keukenpapier.

Pakjestips? info@kokenmetkarin.nl

De kookboeken 'Koken met Karin zónder pakjes & zakjes' en 'De heimweekeuken' zijn ook verkrijgbaar via webshop.trouw.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden