Wraking geslaagd, Wilders krijgt nieuwe rechters

Beeld ANP

De drie rechters die het hoger beroep tegen Geert Wilders behandelen, moeten worden vervangen. Daardoor loopt de zaak zeker een half jaar vertraging op.

De speciale wrakingskamer van het Amsterdamse gerechtshof oordeelde vanmiddag dat ze de schijn van partijdigheid tegen zich hebben door de manier waarop ze gisteren reageerden. Ze wezen toen een verzoek van Wilders' verdediging af om nader onderzoek uit te voeren naar een uitspraak van D66-leider Alexander Pechtold.

Diens mededeling dat Russen hun eigen fouten niet rechtzetten - in het debat rond het vertrek van Halbe Zijlstra als minister van Buitenlandse Zaken - werd door de verdediging van Wilders gisteren ingezet. Als Pechtold niet wordt vervolgd, is het vreemd dat zijn PVV-collega wel een veroordeling boven het hoofd hangt voor groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie, zo redeneerde advocaat Geert-Jan Knoops. Toen de drie rechters van het Haagse gerechtshof deze analogie niet volgden, wraakte Wilders' advocaat Geert-Jan Knoops hen.

Tijdens de eerdere rechtszaak, die Wilders een veroordeling zonder straf opleverde voor zijn 'minder-Marokkanen'-uitspraak, wraakte Knoops tevergeefs een rechter. Dat die poging vandaag wel slaagde, betekent dat het hoger beroep voor onbepaalde tijd is uitgesteld. Eerst moeten drie rechters uitgezocht en benoemd worden.

Lees ook: Wilders wraakt rechters omdat ze uitspraak Pechtold niet willen onderzoeken

Wat Geert Wilders wordt verboden, mag Alexander Pechtold dat wel? Met die vraag probeerde Wilders' advocaat Geert-Jan Knoops vandaag het hoger beroep te vertragen. Toen dat niet lukte, wraakte hij de drie rechters.

En: Wilders-advocaat Knoops: hoogleraar, sportman, dubbel gepromoveerd, oud-militair

In het hoger beroep tegen Geert Wilders treedt vandaag opnieuw Geert-Jan Knoops in de schijnwerpers. De advocaat die inmiddels bijna half bekend Nederland als cliënt heeft. Een portret.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden