Wrak van spookschip Mary Celeste gevonden

Model van de Mary Celeste.

Op de tafel in de kajuit stond nog een kop lauwe thee, maar op een scheepskat na was er geen levende ziel meer aan boord van het schip. Er waren geen sporen van geweld en de Amerikaanse tweemaster dobberde onbeschadigd rond op de Atlantische oceaan, compleet met lading. Waar de bemanning was gebleven, de kapitein met vrouw en kind en zeven anderen, was en bleef een raadsel.

Zo luidt ongeveer het mysterie rond de Mary Celeste, het beroemde spookschip dat in 1872 tussen de Azoren en de Portugese kust werd aangetroffen.

Donderdag meldde Clive Cussler, schrijver en speurder naar beroemde scheepswrakken, de ontdekking van het wrak op de website van zijn National underwater & Marine agency (www.numa.net). Een klapper voor Cussler die al 70 historische wrakken lokaliseerde. Een nieuw licht op het mysterie is echter niet te verwachten. Nadat het spookschip naar Gibraltar was gebracht en de autoriteiten het hadden onderzocht, werd de Mary Celeste verkocht en doorverkocht. De laatste eigenaar liet het schip opzettelijk op een rif voor de kust van Haïti lopen om het verzekeringsgeld op te strijken. Daar werd het wrak gevonden, overgroeid met koraal.

Wat wel een hoop raadsels ontzenuwt, is de website van Jim Watt, die het verslag van het Britse gerechtshof in Gibraltar uit 1872 in handen kreeg (www.maryceleste.net). De mannen die het schip vonden, maken in hun getuigenis geen melding van een kop lauwe thee en ook de scheepskat is een verzinsel. Wel stelden ze vast dat de reddingssloep en het sextant misten en dat er aanzienlijke waterschade was. Weerrapporten van de Azoren maken vervolgens melding van zware stormen in november 1872. Waarschijnlijk, concludeert Watt, vreesde de bemanning dat het schip zou zinken. Ze stapten in de sloep die in de storm moet zijn vergaan, terwijl het schip bleef drijven.

De legende, stelt Watt, is voornamelijk het werk van Arthur Conan Doyle, die later Sherlock Holmes zou verzinnen. Hij schreef een boek over de Mary Celeste, waarna steeds wildere verhalen over zwemwedstrijden, muiterijen, waanzin door alcohol, zeemonsters en buitenaardse wezens de ronde gingen doen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden