Wraakactie berokkent biljartklimaat schade

Van onze biljartmedewerker

Door alert ingrijpen van Maarten Hendriks, de voorzitter van de Nederlandse bond, is de finale van de Europa Cup voor clubteams, dit weekeinde in Zundert, voorlopig aan de dood ontsnapt. De nationale driebanden-competitie, waarin vele BWA-profs uitkomen, ligt nog zwaar onder vuur.

De Oostenrijker Christoph Pilss, de Zweedse wereldkampioen Torbjorn Blomdahl, de Fransman Richard Bitalis, de Italiaan Marco Zanetti en Dick Jaspers uit Sint Willebrord zijn ongewild de hoofdrolspelers in een klucht van ongekend niveau. De weigering deel te nemen aan het Europees kampioenschap in het Franse Corbeil leverde hen een schorsing van vijftien maanden op. Het vijftal zegde af omdat de CEB weigerde 2000 gulden startgeld neer te leggen. De Europese biljartbond sloeg terug en schorste het rebellerende quintet.

Maarten Hendriks zag het onheil naderen en begreep onmiddellijk dat de Europa Cup-finale in Zundert en de nationale driebanden-competitie in groot gevaar kwamen. Hij ging in protest en voerde aan dat de schorsing op oneigenlijke gronden is opgelegd. "Tijdens de laatste CEB-vergadering is besloten dat spelers die afzeggen voor een toernooi voor een jaar geschorst worden. Maar de situatie bij het EK in Corbeil lag natuurlijk anders. Toch gebruikt de CEB die beslissing om de spelers te schorsen. In mijn opinie kan dat niet" , aldus Hendriks.

Of het CEB zal luisteren naar de argumenten van Hendriks is nog lang niet zeker. Nederland vervult samen met Belgie een voortrekkersrol op het gebied van prof-biljarten. Maar vooral de Duitse voorzitter Rittman houdt de boot af. De preases wordt daarin gesteund door Frankrijk en Luxemburg. De 'middengroep' (o.a. Denemarken, Zwitserland, Oostenrijk en Italie) zal dus de doorslag geven op het CEB congres. Hendriks voorziet dat de macht van het bestuur groter is dan die van Nederland en Belgie. "Het bestuur stelt zo de portefeuilles beschikbaar als ze hun zin niet krijgen. Ik denk dat veel landen door dat argument zullen afschrikken. Ik ben in elk geval niet optimistisch voor een goede afloop" , zegt Hendriks.

Starre houding

De voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Biljartbond begrijpt niets van de starre houding van de CEB. "Het hangt me goed de keel uit" , laat Hendriks er geen gras over groeien. "Het opzetten van een goed biljartklimaat gaat gepaard met kinderziektes, maar dit gaat wel erg lang duren" . Hendriks heeft al eens gepoogd om Rittman en dr. Bayer, de initiator van de BWA, dichter bij elkaar te brengen. Die poging misluikte jammerlijk. Hendriks: "Ook toen was de CEB de voornaamste dwarsligger. Bayer wilde best wel samenwerken, maar alles op basis van keiharde contracten. Dat zag het CEB niet zitten" .

Dick Jaspers lijkt onaangedaan door het gekrakeel rond zijn persoon. Hij bereidt zich in alle rust voor op de finale van de Europa Cup en laat alle gesoebat aan zich voorbijgaan. "Het heeft niks meer met sport te maken. Hier is gewoon sprake van een wraakoefening tegen de profs. Hoe kunnen ze mij nou voor vijftien maanden schorsen. Ik kan me niet indenken dat ik de CEB ooit een voet heb dwars gezeten. Rittman is bezig een graf te graven voor de biljartsport en daarom moet hij zo snel mogelijk aftreden" . Als de vijf daadwerkelijk worden geschorst, zal de hele BWA zich afscheiden van de CEB en is er dus sprake van een aparte prof-elite.

Ergens hoopt Jaspers dat de lont vandaag goed wordt aangestoken. "Laat het maar tot een afscheiding komen! Ik weet zeker dat de Nederlandse bond gewoon zal doorgaan met de huidige eredivisie. Dan is het voor de BWA zaak om zich zo goed mogelijk te profileren en te werken aan een nog grotere uitstraling van haar toernooien. Laat de CEB het toch lekker zelf uitzoeken! Dat gezeur gaat maar door. Daar moet gewoon een keer een einde aan komen" , aldus Jaspers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden