Wraak voor Rudi Dutschke

De stadsdeelraad van de Berlijnse wijk Kreuzberg is er nog niet helemaal uit, maar de Rudi Dutschkestrasse komt er vast wel. Niet iedereen is daar blij mee. Het concern Springer, uitgever van de rechtse Bild-Zeitung, wel het minst. Het Springer-hoofdkantoor zou aan de Rudi Dutschkestraat komen te liggen.

Eric Brassem

Rudi Dutschke was in de jaren zestig Duitslands Bürgerschreck, als leider van de radicale Duitse Socialistische Studentenbond SDS. Hij bepleitte de wereldrevolutie, die moest worden bevochten op klassenvijanden als... uitgeverij Springer. In 1968 nog verweet Dutschke op een SDS-congres de gedelegeerden een gebrek aan 'militante acties tegen Springer of de oorlogsmachinerie'.

Het ging hard tegen hard, destijds. Links liep te hoop tegen de Vietnamoorlog, en tegen het kapitalisme, dat in Dutschkes analyse noodzakelijkerwijze uitliep op fascisme. Bij een demonstratie tegen de sjah van Perzië werd in 1967 de student Benno Ohnesorg doodgeschoten. De Bild-Zeitung trok van leer tegen het linkse gespuis met koppen als 'Stop Dutschke'.

Een extreem-rechtse fabrieksarbeider nam die oproep letterlijk. Hij schoot het 'smerige communistenzwijn' op 11 april 1968 door het hoofd. Dutschke overleefde, maar liep hersenschade op. Op 24 december 1979 kreeg hij een epileptische aanval in bad en verdronk. Woedende studenten leverden daarop slag met de politie voor het gebouw van de Springer-uitgeverij aan de Kochstraat. 'Onteigen Springer!', luidde hun eis.

De linkse krant Tageszeitung (TaZ) greep Dutschkes 25ste sterfdag vorige week aan voor het voorstel om de Kochstraat, in hartje Berlijn, om te dopen tot de Rudi Dutschkestraat. De Taz houdt zelf kantoor aan de Kochstraat, waarop ook de collega's van Bild uitzien. Sinds acht jaar betreden die hun kantoor via een doodlopende zijsteeg die, na het nodige verzet, de Axel Springerstraat werd gedoopt.

Het TaZ-voorstel werd onmiddellijk opgepikt door de PDS. Deze ex-communistische partij, met 17 zetels de grootste in de 54 zetels tellende stadsdeelraad Kreuzberg, diende gelijk een spoedvoorstel in. De Groenen (13 zetels) zijn wel voor, maar worden verteerd door kinnesinne. De partij beschouwt zich als erfgenaam van het gedachtegoed van Dutschke, die de DDR was ontvlucht en zeer kritisch stond tegenover het 'reëel bestaande socialisme'. Ook was afgesproken dat straten voortaan vernoemd zouden worden naar vrouwen.

Ook de SPD (15 afgevaardigden) is voor, maar aarzelt. Herdoop kost het armlastige Berlijn honderdduizenden euro's: het metrostation Kochstrasse moet een nieuwe naam krijgen, alle kaarten moeten worden herdrukt, en ook bedrijven en particulieren moeten adreswijzigingen opsturen.

Een meerderheid lijkt voor, maar op aandrang van de CDU (7 zetels) is de besluitvorming een maand uitgesteld. Het Springer-concern wacht gelaten af. ,,Wat de deelraad ook besluit, we zullen niet de barricades beklimmen en 'Onteigen de TaZ' roepen'', aldus een woordvoerster.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden