'Wraak voor aansluiting van de Krim'

GEERT GROOT KOERKAMP

Onzin, niets nieuws, geen bewijs. Zo luiden de meest gehoorde Russische reacties op het tweede rapport van Wada-expert Richard McLaren. Het Russische ministerie van sport blijft glashard ontkennen dat in Rusland sprake is van door de overheid gesponsorde systematische doping en zegt doping in de sport 'niet te tolereren'. Het Kremlin laat weten het jongste Wada-rapport 'grondig te zullen bestuderen'.

Ook tal van sporters hebben kritiek geuit. Schaatser Ivan Skobrev zegt tegen persbureau R-Sport geen geloof te hechten aan de beschuldiging van systematisch dopinggebruik. "Ik heb daarmee nooit te maken gehad, en ik zat toch jarenlang in het systeem." Tweevoudig Olympisch kampioen bobsleeën en parlementslid Aleksej Vojevod noemt het McLarenrapport 'wraak voor de Russische aansluiting van de Krim'.

De Russische anti-dopingautoriteit Rusada buigt zich komende donderdag over het rapport. De organisatie zou zelf een actieve rol hebben gespeeld bij de dopingschandalen en voldoet volgens de Wada niet aan de internationale standaard. Polsstokhoogspringster Jelena Isinbajeva is net aangesteld als hoofd van een raad van toezicht van Rusada en zegt er alles aan te willen doen om het prestige van de Russische sport te herstellen.

Hoewel gepikeerd door alle beschuldigingen, is Moskou er veel aan gelegen te laten zien dat het de strijd tegen doping serieus neemt. Aan de vooravond van de presentatie van het Wada-rapport deden Russische rechercheurs huiszoekingen bij meer dan zestig sportmensen in verband met strafrechtelijke onderzoeken naar mogelijk dopinggebruik. Ook zijn functionarissen ondervraagd, onder wie een ex-onderminister van sport, die door McLaren is genoemd als sleutelfiguur in het dopingnetwerk.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden