Wraak al-Shabaab in Mogadishu

Dubbele aanslag in Somalië. Rapport laakt Afrikaanse vredesmacht.

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Door een dubbele aanslag ten zuidwesten van de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn zeker twaalf mensen gedood. De Somalische terreurgroep al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid voor de acties opgeëist.

De aanslagen volgden binnen een uur na elkaar op dezelfde weg. Bij de aanslagen waren een konvooi met vredesmilitairen van de Afrikaanse Unie (AU) en voertuigen van Somalische politiemensen en regeringsmedewerkers de doelwitten. Volgens een Somalische militaire woordvoerder werden echter busjes met burgers getroffen.

De leider van al-Shabaab, Ahmed Abdi Godane, werd afgelopen week gedood door een Amerikaanse luchtaanval. Al-Shabaab had al aangekondigd wraakacties te zullen gaan uitvoeren na zijn dood.

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch kwam gisteren met een rapport over misbruik van Somalische vrouwen door militairen van de Afrikaanse Unie, die er juist zijn om burgers te beschermen.

Door vele jaren van honger en oorlog in Somalië zijn tienduizenden meisjes en vrouwen ontheemd geraakt, zonder hun steunnetwerken van familie of clan. Zij zijn vaak op externe hulp aangewezen om zichzelf en hun kinderen te onderhouden en komen daardoor makkelijk in situaties terecht waarin ze worden uitgebuit of misbruikt.

De landen die militairen voor de missie leveren, de Afrikaanse Unie en hun geldschieters moeten aan deze praktijken een eind maken en de procedures versterken om de schuldigen te straffen, aldus HRW. Het rapport gaat over seksuele uitbuiting en misbruik van vrouwen en meisjes op twee bases sinds 2013. Via Somalische tussenpersonen en diverse tactieken, waaronder humanitaire hulp, worden zij aangezet tot seks. Ook zijn vrouwen verkracht of aangerand die bij bases om medische hulp of water kwamen vragen. HRW interviewde 21 vrouwen en meisjes die door Oegandese of Burundese militairen zijn verkracht of misbruikt.

De Afrikaanse Unie en Amisom moeten een cultuur van 'zero-tolerance' op hun bases kweken, zegt HRW. Het deed onderzoek in Somalië, Oeganda en Burundi. Alle ondervraagde vrouwen en meisjes kwamen uit ontheemde gemeenschappen in het zuidelijk-centrale deel van het land. HRW interviewde ook dertig getuigen, buitenlandse waarnemers, militairen en vertegenwoordigers van landen die troepen leveren.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden