'Wow, kijk die waterkanonnen'

Scholieren protesteren op Museumplein tegen norm van 1040 lesuren per jaar

Giechelend rent Luna Ellinger (13) uit Koog aan de Zaan van de ene naar de andere tramhalte op Amsterdam Centraal. "Welke moeten we hebben?", gilt ze vrolijk naar vriendin Nienke Zeissink (13). "En hoe werkt het met dat chippen?"

Met nog twee vrienden waren de meiden gistermiddag rond half twee op weg naar de scholierenstaking op het Museumplein. Best spannend, vindt het groepje. Want het kan er tijdens zo'n protest heftig aan toe gaan, zag klasgenootje Milan Meijer (12) op YouTube. "Vier jaar geleden was er allemaal vuurwerk", glundert de jongen. "En politie met heel veel ME-busjes."

In 2007 werd ook gedemonstreerd tegen de zogenoemde 'ophokuren', waarbij leerlingen op school worden gehouden om tot een urennorm van 1040 per jaar te komen. Een nieuwe wet om die norm te verlagen naar duizend uur lag klaar, maar dat draaide de Tweede Kamer vorige maand terug. Dus riep de scholierenorganisatie Laks weer op tot protest. Als de tram bij het Museumplein arriveert, zijn de ME-busjes al te zien. "Wow", wijst Milan. "Kijk die, daar zitten waterkanonnen op." Eenmaal op het plein zetten de vier hun spandoek in elkaar. Op een kussenhoes hebben ze leuzen als 'Geen 40 uur extra' en 'Stop de ophokplicht' geschreven. "Want we willen niet onnodig op school zitten", legt Luna uit. Ook staat er een poppetje op, dat een pistool vasthoudt. Waarom? Dat weten ze eigenlijk niet. "Vonden we geinig denk ik", zegt Melanie Straatman (13) uit Zaandijk. Eenmaal op het plein klinkt dancemuziek en beginnen een paar duizend scholieren met spandoeken, fluitjes en CNV-sjaals op en neer te springen. Achter het groepje uit Zaandijk hupst een jongen in een roze konijnenpak mee met de muziek. Hij staat in een geïmproviseerde kooi. Om vijf over twee klinkt de eerste vuurwerkbom, die met luid gejuich wordt ontvangen. Dan komt Laks-voorzitter Chanine Drijver het podium op. "Willen we 1040 uur?" Roept ze hard door de microfoon. "Nee!", antwoordt de uitgelaten menigte. Als PVV'er Harm Beertema even later aan de jongeren vertelt waarom hij voorstander is van 1040 uur per jaar, wordt hij bekogeld met krentenbollen. Ook VVD-Kamerlid Ton Elias krijgt de nodige etenswaren naar zich toe geslingerd.

Tegen het einde van de demonstratie scholen steeds meer groepjes jongeren samen op het plein. Ze gooien vuurwerk en dagen de politie uit. Minstens negen jongeren worden gearresteerd. Het groepje uit Zaandijk is dan nergens meer te bekennen. Halverwege de demonstratie gingen ze het plein af. "Effe wat drinken halen bij de Appie."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden