Woutertje Pieterse Prijs voor Hans Hagen

AMSTERDAM (ANP) - Hans Hagen heeft de Woutertje Pieterse Prijs van dit jaar gekregen voor Verkocht (Querido). Aan deze jeugdboekenprijs zijn een oorkonde en 15.000 euro verbonden.

,,De beste boeken zijn zonder twijfel die welke voortleven in het hoofd van de kleine en grote lezer lang nadat de laatste pagina is omgeslagen. En dat is precies wat het winnende boek doet'', aldus de jury. Het boek gaat over de kleuter Yaqub, die door zijn arme ouders wordt verkocht aan een rijke sjeik in Dubai, die hem opleidt tot kamelenjockey. ,,Wat volgt is een indrukwekkend avontuur met ontberingen, eenzaamheid en kleine-jongetjes-moed'', oordeelde de jury.

,,In het boek is nergens sprake van vals sentiment. In mooie kernachtige zinnen, trefzeker ingehouden als de omstandigheden het akeligst zijn, wordt het leven als kindslaaf heel invoelbaar. Door de schetsachtige, verfijnde tekeningen van Philip Hopman komt de dagelijkse werkelijkheid van stof, zweet en viezigheid nog dichterbij.''

Hans Hagen (1955) schreef tot nu toe 45 boeken, waarvan zeven samen met zijn vrouw Monique Hagen. Voor Sesamstraat schreef hij scènes en een serie voorleesverhalen over Jubelientje. Hij kreeg al eerder prijzen voor zijn werk, waaronder de Gouden Griffel voor De dans van de drummers en vier Zilveren Griffels voor Het gouden oog, Het is nacht, we gaan op jacht, De kat en de adelaar en Zwaantje en Lolly Londen. De meeste bekendheid verwierf hij met zijn Jubelientje-boeken, waarvan inmiddels twaalf titels verschenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden