Woutertje Pieterse Prijs eert zijn oud-winnaars

'Er is geen canon voor jeugdliteratuur'

Voordat juryvoorzitter Frank Groothof het verlossende woord sprak, had de cameraman van de NOS de prijswinnaar al vanuit alle mogelijke hoeken vastgelegd. En toen Groothof de veelheid aan vertelvormen prees, kon niemand in de Amsterdamse Balie het meer ontgaan: de 25ste Woutertje Pieterse Prijs voor jeugdliteratuur ging naar Ted van Lieshout voor zijn boek 'Driedelig paard'.

Van Lieshout was niet de enige die in de prijzen viel. Een speciale jubileumjury had zich gebogen over de eerdere prijswinnaars en de beste vijf titels uitgekozen. Imme Dros (voor haar boek 'Annetje Lie in het holst van de nacht'), Toon Tellegen ('Bijna iedereen kon omvallen'), Wim Hofman ('Zwart als inkt') en Benny Lindelauf ('De hemel van Heivisj') mochten daarom nog een keer het podium op. Joke van Leeuwen ('Iep!') was er als enige niet bij.

"Er is geen canon voor de jeugdliteratuur", vertelt Bregje Boonstra, voorzitter van de jubileumjury. "Daarom willen we deze boeken opnieuw onder de aandacht brengen." De 24 winnaars, van 1988 tot en met 2011, worden besproken in een jubileumboekje. Daarin is voor de vijf uitverkoren klassiekers een speciale lofrede weggelegd.

Ook Trouw-recensent Bas Maliepaard zat in de jubileumjury. "De bedoeling van de Woutertje Pieterse Prijs was om het kinderboek serieus te nemen als volwaardig literair product. Er werden critici uit de volwassenenliteratuur bij betrokken." Het viel hem vooral op dat er in verschillende jaren anders werd gedacht over jeugdliteratuur. "Wat ze twintig jaar geleden mooi vonden, zou nu vaak niet meer in aanmerking komen voor een prijs."

Volgens Boonstra zijn er in het verleden ook boeken bekroond die de prijs volgens haar niet hadden verdiend. "De jury heeft het recht om een jaar geen prijs uit te reiken als er geen boek is dat aan de kwaliteitscriteria voldoet, maar een jury doet dat nu eenmaal nooit." Is Van Lieshouts Driedelig paard wel een terechte winnaar? Boonstra: "Het is heel mooi gemaakt. Een terechte bekroning."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden