Wouter Kusters winnaar van Socratesbeker

VAN ONZE REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Met zijn 760 pagina's tellende boek 'Filosofie van de waanzin' heeft Wouter Kusters gisteren de Socratesbeker gewonnen. Kusters kreeg de prijs - uitgereikt tijdens de Nacht van de filosofie - voor een werk dat de betekenis of zelfs de waarde van de waanzin onderzoekt, waarbij hij put uit eigen ervaring.

Een persoonlijk beleefde psychose vormde het startpunt voor de zoektocht van filosoof en taalkundige Kusters. Eerder won hij in 2005 met het boek 'Pure waanzin' ook de Socratesbeker. Ook daarin verwerkte hij de eigen ervaring van een psychose. De jury ziet daarin geen bezwaar. "We konden niet anders", aldus jurylid Florentijn van Rootselaar. "Dit is een meesterwerk."

Volgens de jury is 'Filosofie van de waanzin' een belangrijk boek, omdat het laat zien dat waanzin niet gereduceerd mag worden tot disfunctioneren van de hersenen, maar iets zegt over de persoon die ermee te maken krijgt. "In een tijd waarin neurowetenschappers ons ervan proberen te overtuigen dat wij ons brein zijn, laat dit boek zien dat zulke wetenschappers niet verder komen dan een kunstcriticus die het alleen over de kwaliteit van de gebruikte verf wil hebben."

Van Rootselaar ziet in het boek ook een belangrijke boodschap aan de psychiatrie. "Alles wat mensen zeggen tijdens een psychose heeft betekenis. Door er alleen met medicatie op te reageren, onderdruk je dat."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden