Wouter Bos wil leren van populisme

(Novum) - Wouter Bos wil niet te denigrerend doen over het populisme. Er zitten ook elementen in die oer-sociaaldemocratisch zijn, schrijft de PvdA-leider vrijdag op zijn weblog. Hij verwijst nog eens nadrukkelijk naar een lezing die hij vorige week in Londen hield.

Of de lancering vorige week van Rita Verdonks beweging Trots op Nederland hem ertoe heeft gebracht het thema weer van stal te halen, vermeldt de vicepremier niet. "Natuurlijk, er zijn uitwassen", schrijft hij. "En er is een opportunistisch populisme, het naar de mond praten van mensen zonder de moeilijke keuzes aan de orde te stellen."

Bos dacht afgelopen weekeinde aan de vernieuwing van de sociaaldemocratie 'in een wereld waarin niet slechts liberalen en conservatieven zich als tegenstander aandienen, maar ook populisten ter linkerzijde en ter rechterzijde'.

De PvdA'er deed in Londen op een bijeenkomst van de centrumlinkse denktank Policy Network de 'provocerende' aanbeveling aan sociaaldemocraten in en buiten Europa, dat van het populisme kan worden geleerd. Bos ziet echter zowel buiten als binnen Nederland 'alom fronsen als je beweert iets van populisten te kunnen leren'. Overigens droeg Bos dezelfde boodschap al uit tijdens een lezing in 2005.

De minister van Financiën pleit ervoor bij grote systeemveranderingen veel meer oog te hebben 'voor concrete gevolgen voor concrete mensen'. De 'microwerkelijkheid' zou centraal moeten staan, en vandaaruit zou moeten worden bekeken wat dat voor het beleid zou moeten betekenen.

Volgens Bos deed vicevoorzitter van de Raad van State Herman Tjeenk Willink deze week bij de presentatie van zijn jaarverslag eenzelfde suggestie. "Uiteraard in deftiger bewoordingen en zonder het woord populisme te noemen. Maar toch."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden