Wouter Bos deed wél heel veel fout

Wouter Bos begrijpt de commotie rond het rapport van de commissie-De Wit nog steeds niet. Zoals hij in 2007 de voortekenen in de VS niet begreep, laat staan dat hij of de Nederlandsche Bank in staat waren om proactief te handelen.

De parlementaire enquêtecommissie-De Wit oordeelt echter terecht hard over de aanpak van de bankencrisis. Dertig miljard is geen bedrag dat je uitgeeft in een paar hectische nachtelijke uren, omringd door één of twee deskundigen, zonder ruggespraak met de Tweede Kamer.

Wouter Bos suggereert ten onrechte dat hij maar een paar uur de tijd had om zich te informeren, en dat hij de facto in zijn eentje, onder enorme druk moest beslissen over de besteding van de tientallen miljarden euro's aan staatsteun voor ABN Amro en ING.

De overname van ABN Amro door de Nederlandse staat vond plaats begin oktober 2008, vlak na de Troonrede. De financiële paragrafen van de Troonrede, opgesteld onder supervisie van de toenmalig minister van financiën, Wouter Bos dus, schilderen ons een rooskleurig plaatje voor. Bos verdedigde zich afgelopen week met het uitgesleten argument: "Met de wetenschap van nu, is het makkelijk praten."

Maar de financiële crisis die ons land nu treft (en geheel Europa), had zich exact zo voorgedaan vanaf 2006 in de VS. Het was al in 2007 bekend dat ING een groot risico had genomen met de portefeuille van riskante hypotheken uit de VS. Iedereen met een beetje economische kennis had de crisis in de VS kunnen interpreteren als voorbode van wat ons te wachten stond.

Ons gemeenschapsgeld is nu verdampt. Zoveel geld hadden we zo veel beter kunnen besteden. Bijvoorbeeld aan onze kinderen (in het passend onderwijs), de vele zieken, de werkgelegenheid en aan nieuwe plannen voor integratie. We moeten in de toekomst voorkomen dat eenlingen midden in de nacht over zulke enorme bedragen beslissen. Bos lijkt dat nog steeds niet te begrijpen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden