Wouter Bos: Bevries aandelen van topmannen bij overname

Minister Wouter Bos van financiën bekijkt of de opties en aandelen van topbestuurders van bedrijven die op de nominatie staan overgenomen te worden, bevroren kunnen worden. Zo wordt het eigen belang van leden van raden van bestuur bij een overname verminderd.

Bos verklaarde gisteren in de Kamer positief te staan tegenover dit voorstel, dat zijn partijgenoot PvdA-Kamerlid Paul Tang deed tijdens een debat over de financiële regeling rond het vertrek van topman Rijkman Groenink van ABN Amro. Bos verzekerde tegelijk dat aan de integriteit van Groenink niet getwijfeld mag worden. Er is volgens hem geen aanleiding te denken dat Groenink zich bij de overnameperikelen door de waardeontwikkeling van zijn eigen aandelen heeft laten leiden.

Rijkman Groeninks aandelen en opties in de bank zijn door de overname door het consortium van Fortis, Bank of Scotland en Banco Santander naar verluidt 26 miljoen euro waard geworden. De topman moet de aandelen en opties verzilveren nu ABN Amro als zelfstandige bank verdwijnt en dus van de beurs wordt gehaald. Groenink zal daarnaast een vertrekpremie krijgen, waarvan de hoogte nog niet is vastgesteld.

Alle fracties in de Kamer lieten gisteren merken de beloning van de banktopman exorbitant te vinden, zeker nu duizenden medewerkers van de bank door de overname moeten vrezen voor hun baan. Alleen het CDA wilde geen uitlatingen doen over een specifiek geval.

Ondanks alle afkeer weet de politiek echter nog steeds geen afdoende antwoord te formuleren op de stijgende beloningen aan de top van het bedrijfsleven. Bos vroeg de Kamer op dat punt opnieuw geduld te betrachten. Hij komt met nadere maatregelen als een commissie onder leiding van oud-directeur beleggingen Frijns van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds in december hierover met een advies is gekomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden