Woudagemaal door Unesco op Werelderfgoedlijst gezet

KYOTO (ANP, DPA) - Het ir. D. F. Woudagemaal in het Friese Lemmer staat sinds gisteren op de Lijst van het Werelderfgoed van de Unesco. Dat heeft het Werelderfgoedcomité van de VN-cultuurorganisatie bepaald op de jaarvergadering in het Japanse Kyoto.

Ook de beroemde Grote Markt van Brussel is op de lijst gekomen. De restanten van Troje (Turkije) en het Zomerpaleis in Peking eveneens.

Het comité beschouwt het gemaal in Lemmer als een symbool van de Nederlandse strijd tegen het water en een hoogtepunt in de Nederlandse waterbouwkunde. Het Woudagemaal - het grootste stoomgemaal ooit gebouwd - stamt uit 1920 en is nog steeds in functie. Bij de recente wateroverlast in oktober heeft het dertien dagen onafgebroken gewerkt om het overtollige water af te voeren.

De Unesco noemt het stoomgemaal “een hoogtepunt in de bijdrage van Nederlandse ingenieurs en architecten aan de bescherming van mensen en hun land tegen het water”.

Op de Werelderfgoedlijst staan inmiddels zo'n 550 monumenten variërend van de piramiden in Egypte en de Grand Canyon in de Verenigde Staten tot het tempelcomplex Angkor Wat in Cambodja en de Victoriawatervallen in Zambia en Zimbabwe. In Nederland stonden Schokland, de Stelling van Amsterdam, Willemstad (Curaçao) en Kinderdijk al op de lijst.

Nederland gaat onder meer de Van Nellefabriek, het voormalig sanatorium Zonnestraal, het Rietveld-Schr"derhuis en het historische centrum van Amsterdam nog voordragen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden