Woudagemaal aan om verwachte regen weg te pompen

Het Friese waterschap Wetterskip Fryslân zet maandag het Woudagemaal in Lemmer aan met oog op de verwachte neerslag de komende dagen. Dat liet het waterschap zondag weten.

Het overtollige water op de Friese boezem, het stelsel van meren en kanalen, wordt via het Woudagemaal in Lemmer en het Hooglandgemaal bij Stavoren naar het IJsselmeer gepompt.

Wetterskip Fryslân verwacht de komende week minder tot geen afvoercapaciteit via de spuisluizen bij Dokkumer Nieuwe Zijlen en Zoutkamp en spuisluis bij Harlingen. Reden is de verwachte hoge waterstand op het Lauwersmeer en de Waddenzee. Om het gebrek aan spuicapaciteit te compenseren, zet het waterschap het Woudagemaal in.

Volgens Rijkswaterstaat heeft de regenval in ons land, in tegenstelling tot in onder meer België en Engeland, niet tot grote problemen geleid. De dienst verwacht dat de Maas rond zes uur zondagavond het hoogste punt bereikt. Dan zal er tussen de 1300 en 1400 kubieke meter per seconde worden afgevoerd. Dat is hoger dan gemiddeld, met de nodige regelmaat is de waterafvoer daar 800 kubieke meter per seconde. In januari 2011 was het erg hoog: 2000 kubieke meter per seconde werd afgevoerd.

De Rijn bij Lobith is sinds zaterdag licht gedaald en staat nu op ongeveer 12.86 boven NAP. Pas als dat boven de 14 komt begint de dienst met hoogwaterberichtgeving, en bij 15 moeten er verdere maatregelen worden genomen, aldus een zegsvrouw.

Volgens regionale media is op sommige plaatsen wel wat water over de oevers gestroomd. Zo zijn in onder meer Tiel delen van de uiterwaarden ondergelopen. Ook is daar een kade gesloten. Volgens L1 is de Geul op verschillende plekken bij Epen en Mechelen buiten haar oevers getreden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden