Wotherspoon heeft een opvolger

Pavel Koelizjnikov is de nieuwste schaatssensatie. Op zijn eerste WK afstanden wint hij de 500 meter.

Voorafgaand aan het WK afstanden was hij een van de meest besproken schaatsers. Pavel Koelizjnikov (20) uit Rusland was tot dusver in de wereldbekerwedstrijden schier onverslaanbaar op de sprintafstanden en hij was ook nog eens net terug van een tweejarige dopingschorsing, nadat er bij een controle op het WK junioren in zijn bloed sporen waren aangetroffen van methylhexanamine. Koelizjnikov claimde dat het afkomstig was uit het middel 'Umkalor' dat hij gebruikte tegen verkoudheid en een loopneus.

Na zijn terugkeer was zijn kracht verwoestend: op de 500 meter werd hij ¿ gisteren gekroond tot wereldkampioen ¿ slechts één keer verslagen in negen optredens. Op de 1000 meter was de overmacht iets minder groot: drie uit zes.

Op zondagmorgen, een dag na Koelizjnikovs zilveren medaille op de 1000 meter, vertelt de Russische coach Kosta Poltavets in een leeg Thialf, dat zijn pupil 'de wereld aan het ontdekken' is en dat hij dus wel eens 'mentale foutjes' maakt. "In topsport is geen plaats voor kleine foutjes", zegt hij. "Favoriet zijn is geen titel. Eerst moet je je werk doen, dan de titel winnen en daarna pas praten."

Op de eerste dag van het toernooi neemt Jeremy Wotherspoon een slok van zijn koffie. Daarna begint de wereldrecordhouder op de 500 meter (34,03) te grinniken. Koelizjnikov liet hem een paar maanden geleden zijn achtergrond van zijn iPhone zien. 'You!', zei hij tegen de Canadees. Wotherspoon: "Ik zag een foto van mijzelf waarop ik zwaai naar de fotograaf. Een Poolse fysiotherapeut van de Russische ploeg vertelde mij later dat Pavel mij probeert te imiteren."

Kijk je naar Koelizjnikov, dan zie je een opvallende gelijkenis met Wotherspoon, de viervoudig wereldkampioen sprint (1999, 2000, 2001 en 2002) en winnaar van vier gouden medailles op de WK afstanden. Wotherspoon: "Vooral als ik hem bezig zie op het rechte stuk, schaatsend op volle kracht. Zijn eindpositie is ongeveer gelijk aan die van mij."

Mark Tuitert, olympisch kampioen op de 1500 meter van Vancouver, is lyrisch over de schaatskunsten van de Rus. "Misschien", zegt Tuitert, "is Koelizjnikov zelfs wel beter dan Wotherspoon."

Tuitert noemt Koelizjnikovs zijwaartse strekking 'ongekend' en de reden dat hij zoveel kracht genereert. "Omdat hij lang in contact blijft met het ijs", zegt Tuitert. "Zoals Koelizjnikov dat doet heb ik nog nooit iemand het zien doen. Je moet kracht en beheersing hebben in je hoofd om te wachten en te durven de afzet zijwaarts te houden."

Die full push is volgens Wotherspoon de reden dat het traag oogt, net als bij hem vroeger geval was. "Hij staat vooral in de bochten behoorlijk in contact met het ijs", zegt de Canadese trainer van onder anderen Artur Was. "Beter dan wie ook. Als hij landt op zijn linkerbeen, kan hij echt diep zitten en toch op zijn volle voet landen. Als je dat doet blijf je goed bewegen."

Wotherspoon ziet dat zijn opvolger 'een unieke gereedschapskist' bezit met daarin alle basisingrediënten: de start, de bochtentechniek, de acceleratie, ook op het tweede rechte stuk, plus daar bovenop stayin' power, wat zich misschien het best laat vertalen als stuwende kracht. "Daardoor kan hij ook de 1000 meter winnen", zegt Wotherspoon. "Hij heeft daar meer van dan ik had. Hij heeft zoveel beginsnelheid dat hij in het begin dan wat op reserve kan rijden."

Hoewel zijn coach hem foutjes toeschrijft waardoor hij op zaterdag met miniem verschil verliest van Shani Davis, zegt Koelizjnikov in de catacomben zelf via een tolk dat hij toch tevreden is. "Dit is mijn eerste WK-medaille", zegt hij. "Morgen ga ik mijn uiterste best doen op de 500 meter."

Wotherspoon: "Hij mist sommige details nog. Soms maakt hij wat extra bewegingen. Soms zie je hem in een direct duel in paniek raken, dan verliest hij wat snelheid."

Tuitert: "Je moet dus in een direct duel tegen hem schaatsen, zodat je in zijn hoofd kan komen waardoor hij zijn concentratie verliest."

Wotherspoon: "Maar die keren dat het gebeurde, herstelde hij dat in de races daarna alweer. Misschien zonder het te weten heeft hij die mentale eigenschap."

Op zondag komt alles samen. Ogenschijnlijk moeiteloos is hij in 34,38 bij de finish, en slaat daarmee een onoverbrugbaar gat met de concurrentie, waarvan Michel Mulder hem nog het dichtst nadert en uiteindelijk het zilver wint. Het kan nog sneller, vertelt zijn coach voorafgaand aan de tweede 500 meter.

Koelizjnikov haalt dat niet. Als hij de tweede omloop wint in 34,54 doet hij dat met een kleiner verschil. "Die reed hij met zekerheid", zegt Poltavets.

Wotherspoon ziet Koelizjnikov niet alleen over twee weken in Astana het WK sprint winnen - "hij hoeft alleen maar te komen opdagen" - maar komende herfst zijn er twee wereldbekerwedstrijden op de snelle, hooggelegen ijsbanen in Noord-Amerika. "Ik verlies niet graag mijn wereldrecord", zegt Wotherspoon, "maar iemand zal het ooit doen. Ik kan het accepteren als Koelizjnikov het doet."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden