Wortelsalade met blauwe kaas

Ingrediënten: 300-400 gram wortel, 1 eetlepel witte wijnazijn, 2 eetlepels koolzaad- of zonnebloemolie, 1,5 eetlepel witte port of sinaasappelsap, 1 rode peper, 1 theelepel schenkbare honing, zout, peper, 8 dadels, zonder pit, 100 gram blauw geaderde kaas, bijvoorbeeld Roquefort, Stilton, Blue d' Auvergne, 1 eetlepel fijngehakte geroosterde hazelnoten, fijngehakt; Voor de puree: 1 kg kruimig kokende aardappelen, 1,5 dl melk, 1 dl room, 1 eetlepel rozemarijnnaaldjes, heel fijngehakt, snufje nootmuskaat, zout, peper naar smaak

De wortelsalade zonder dadels en kaas kan al een dag van tevoren worden gemaakt. De smaken trekken er dan goed in. Het is leuk om de salade in laagjes in een glas te serveren maar op het bord ziet het er ook mooi uit.

Leg wat hardere blauw geaderde kaas, zoals Stilton, voor het gebruik circa 45 minuten in de diepvriezer, dan brokkelt de kaas mooi en is deze goed te mengen met de fijngesneden dadels.

Geen liefhebber van blauwe kaas? Met geiten-of schapenkaas, maar ook met een Leerdammer of Fries Tynjetaler smaakt deze salade heerlijk. Geen rode peper? Voeg een rode paprika in blokjes en/of wat gewelde rozijnen toe aan de salade. De witte port in de dressing vormt een uitstekende combinatie met de blauwe kaas.

Klop een dressing van de azijn, olie, port of appelsap, van zaad- en zaadlijsten ontdane, in ragdunne reepjes gesneden rode peper, de honing en zout en peper naar smaak. Schrap de wortels of schil ze met de kaasschaaf of een dunschiller. Rasp de wortels fijn (niet té fijn). Meng de geraspte wortel direct met de dressing.

Snijd de dadels in stukjes en meng deze zorgvuldig met de verbrokkelde blauwe kaas.

Leg onderin elk glas een eetlepel wortelsalade, hierop een halve eetlepel dadel-kaasmengsel, weer wortel, weer dadel-kaas tot alles op is en bestrooi met fijngehakte geroosterde hazelnoten.

Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook de aardappelen gaar in water met iets zout. Giet ze af en laat de aardappelen even droog koken onder tussentijds opschudden, tot al het vocht is verdampt. Stamp de aardappelen fijn met de pureestamper.

Verwarm de melk met de room, snufje nootmuskaat, zout, peper en de rozemarijnnaaldjes. Voeg dit al roerende toe aan de aardappelpuree. Voeg zoveel toe tot de gewenste pureedikte is bereikt. Luchtig en zacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden