TV-column

Wordt Twan de nieuwe Beau: na tien jaar pas terug?

Twan Huys en het einde van ‘RTL Late Night’ worden besproken in 'De Wereld Draait Door'. Beeld DWDD
Twan Huys en het einde van ‘RTL Late Night’ worden besproken in 'De Wereld Draait Door'.Beeld DWDD

Het programma werd met veel bravoure en een een A-ster aangekondigd. Het zou de gevestigde orde van talkshows opschudden. Het wisselde gaandeweg van medewerkers ter voorkoming van de vrije val. Maar het was te ambitieus aangekondigd en de kijkcijfers vielen vanaf het begin tegen.

Nee, dit gaat heus niet over het gestopte ‘RTL Late Night met Twan Huys’ want daarover is maandagavond al zoveel gezegd. Ook niet over Talpa’s ‘6Inside’, dat met Albert Verlinde en Jan Versteegh vooral gouden bergen scoorde vóórdat het op de buis was.

Ik heb het over ‘NSE, Nieuws, Sport en Entertainment’. Met Beau van Erven Dorens, weet u nog? En Harmke Pijpers, met haar mooie stem en ingewikkelde uiterlijk. Dat niemendalletje van Talpa sneuvelde in 2006 na zo’n 170 afleveringen; RTL Late Night met Twan Huys al na 116 avonden.

Het waren de hoogtijdagen van Beau na zijn vertrek bij ‘RTL Boulevard’, en heel Nederland dacht dat wat hij aanraakte in goud zou veranderen. Dat was dus in 2006, die flop. Pas tien jaar later had hij onverwachts succes met ‘The Amsterdam Project’, en sinds zijn frisse vervanging van Humberto Tan in RTL Late Night, zomer 2017 geldt hij pas echt als ‘terug’. Al die tijd was hij wel op de buis geweest, maar minder noemenswaardig. “Langzaam ga je uit het balboekje, hè. Dan kom je als beroemdheid in de categorie die niet teruggebeld hoeft te worden”, zei hij in 2015 legendarisch in de Volkskrant. Toen hij eind 2018 de prijs voor Omroepman van het Jaar kreeg, kwam die hem nog te vroeg, zei hij. Hij heeft nog steeds het gevoel dat hij zich moet bewijzen.

Verkeerde bootje

Voor Twan Huys hoop ik op een snellere terugkeer. Ook hij is die ‘goede journalist’ die in het verkeerde bootje gestapt lijkt. Hij heeft geen spijt van dat ‘stormachtige avontuur, die wilde achtbaan’. Maar dat hij een prijs gaat betalen voor dit echec valt helaas te verwachten. Nederland is behoorlijk onverbiddelijk tegen mensen die met een tv-formule succes hadden en hun vaste publiek in de steek lieten omdat ze toe waren aan iets nieuws. (Denk aan Beau, maar ook aan Ellie Lust, of Margriet van der Linden, die na het geestige ‘Moltalk’ verzandde in ‘M’. De commercieel gegane Jan Versteegh en Art ‘Wie is de Mol’ Rooijakkers nog daargelaten.)

Het is hier geen Amerika, waar mensen na een faillissement gewoon met geheven hoofd verder ondernemen. Hier accepteren we geen falen als onderdeel van een ontwikkelingsproces. Daarom gaan we allemaal op zoek naar waar, en bij wie het misging. In ‘DWDD’ weet Peter R. De Vries het maandag behalve aan ‘de mismatch’ tussen RTL en zwaargewicht Huys ook aan diens gebrek aan rechte rug, als hij van de leiding onderwerpen moest behandelen die niet bij hem pasten. Albert Verlinde had het in 6Inside over de drie o’s: overmoed, onbetrouwbaarheid en ongeloofwaardigheid, alledrie op Twan Huys van toepassing. Huys’ imago is wel aangetast.

De mensen die het wel lukt zichzelf op tv (opnieuw) uit te vinden, proberen in de luwte iets uit en blijven daarin kwetsbaar. Wie herinnert zich nog de bank (en geen tafel) bij Eva Jinek en de discussie over haar benen? Zij komt van ver. Beau ook. En Jinek schrijft bij Kro-NCRV: ‘Dit is een plek voor mensen die, net als ik, nog niet alles zeker weten.’ 

Die houding is interessant voor Twan Huys.

Vier keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos columns over televisie. Meer columns leest u in het dossier.

Lees ook:

RTL Late Night met Twan Huys stopt: niet sexy, niet journalistiek genoeg

‘RTL Late Night’ met Twan Huys stopt maandagavond per direct. Een ferm besluit, maar ook te verwachten: het praatprogramma lokte inhoudelijk interessante gasten noch kijkers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden