Wordt 't polderen of actievoeren?

FNV-leden kiezen een nieuwe voorzitter

De verkiezing van de FNV-voorzitter is begonnen. Gisteren vielen de stembiljetten bij de 1,2 miljoen leden op de mat. Zij kunnen tot 13 mei hun stem uitbrengen op Ton Heerts, de huidige voorzitter van de FNV, of Corrie van Brenk. Van Brenk is voorzitter van de op een na grootste bond binnen de FNV, ambtenarenbond Abvakabo. Op 15 mei blijkt wie de winnaar is.

Met de keuze voor Heerts of van Brenk kiest de getergde vakbond definitief koers: wordt het de lijn van polderoverleg in goede harmonie met werkgevers en kabinet, of die van hard onderhandelen en actievoeren?

Heerts heeft zich bewezen in de eerste strategie met een sociaal akkoord dat een succes was voor de vakbeweging. Van Brenk heeft zich laten gelden in de tweede aanpak door 'nee' te zeggen tegen het zorgakkoord.

De keuze tussen een constructieve en een activistische koers was precies het dilemma dat de negentien FNV-bonden bijna twee jaar geleden verdeelde toen er een pensioenakkoord gesloten moest worden. Aan die discussie zou nu een eind gemaakt kunnen worden door de keuze voor een van beide kandidaten. Heerts lijkt de beste kaarten te hebben, vooral bij de kleinere FNV-bonden. Van Brenk zal naar verwachting vooral aanhang hebben bij een groot deel van haar eigen Abvakabo-achterban en een kleiner deel van FNV Bondgenoten, de grootste FNV- bond.

De macht van de voorzitter zal in de nieuwe constellatie wel wat meer aan banden gelegd worden via het 108-koppige ledenparlement en een dagelijks en algemeen bestuur. Die leden zullen allemaal op tijdens het oprichtingscongres op 14 en 15 mei gekozen worden. Deze democratische bestuursstructuur is nieuw, en uniek in de vakbondswereld.

'Ik stem Ton Heerts, hij houdt de FNV bij elkaar'
"Aanvankelijk was ik sceptisch over Ton. Zou hij de FNV, waar zoveel rottigheid plaatsvond, weer kunnen verenigen? FNV'ers lagen na het pensioendebacle ver uit elkaar. Maar het is hem gelukt. Toegegeven, de ouderenbond ANBO zijn we kwijtgeraakt, maar die is altijd een vreemde eend in de bijt geweest. Dat we straks weer doorgaan als één FNV is ontegenzeggelijk heel knap werk van Ton.

Minstens zo knap is dat Ton een sociaal akkoord met werkgevers en het kabinet heeft kunnen sluiten waarin geen loonmatiging is opgenomen. Dat is volgens mij nog nooit vertoond. Ton heeft veel contacten in Den Haag, waardoor hij voor ons goede resultaten kan bereiken.

Waarom Ton liever dan Corrie? Corrie zou het ook kunnen, maar ze heeft een andere stijl. Zij was onderdeel van het pensioendebacle. Ik denk niet dat zij nu de persoon is die de FNV kan verenigen. Sommigen zeggen dat zij het zorgakkoord niet heeft ondertekend om zich te profileren als 'steviger' dan Ton Heerts. Maar ik denk niet dat dat waar is. Corrie vond echt dat er voor haar achterban te weinig in zat. Dat gedoe rond die akkoorden maakt de tegenstelling tussen beide kandidaten groter dan die in werkelijkheid is."

'Ik stem Corrie van Brenk omdat ze tegenkracht biedt'
"Ik ga op Corrie stemmen. Vanuit mijn werk in de thuiszorg heb ik gezien hoe belangrijk het is dat een vakbond vanaf de werkvloer opereert. Er zijn zoveel arbeidersrechten afgebroken in Nederland de afgelopen jaren, juist doordat de vakbonden te weinig door de leden gedragen werden. Werknemers moeten de mogelijkheid hebben om tegen die afbraak op te komen, als het niet anders kan door actie te voeren. Geen actievoeren om het actievoeren dus, maar wel een vakbond die ook in staat is tegenkracht te bieden. Dat is voor mij waar de vakbond om draait, en Corrie staat daar voor.

Sociale akkoorden moeten niet in achterkamertjes worden uitonderhandeld over de hoofden van de leden heen. Als Ton Heerts voorzitter wordt, ben ik bang dat dat wel gebeurt. Voor Ton Heerts is de vakbond een soort verzekering op het werk, daar neem ik geen genoegen mee. Ik ben dan ook bang dat Heerts akkoorden gaat sluiten die niet goed zijn voor werknemers.

De FNV wordt een veel fijnere vakbond als Corrie voorzitter wordt. Mocht Heerts toch verkozen worden, dan is het wat mij betreft nog belangrijker dat er kritische mensen in het ledenparlement komen, die hem scherp houden. Uiteindelijk zal de voorzitter moeten uitvoeren wat de leden willen. Corrie is zich daar veel beter van bewust."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden