Wordt het weer een ervaren witte mannelijke schrijver?

Zes auteurs staan met hun boek op de shortlist. Eén gaat er maandag vandoor met de Librisprijs en 50.000 euro.

Gaat de prijs naar de filosoof of naar de worstelaar? Naar Connie Palmen of naar Alex Boogers? Of toch P.F. Thomése? Dat is de vraag, maandag, als in het Amstel Hotel in Amsterdam de Libris Literatuurprijs voor de 23ste keer wordt uitgereikt.

De 'Libris' is de langstlevende belangrijke literaire prijs in Nederland - oeuvreprijzen als de P.C. Hooftprijs niet meegerekend. De twee concurrerende prijzen (de AKO en de Gouden Uil) veranderden in het verleden van sponsor en daarmee ook van naam. Vooralsnog houden de 106 Libris boekhandelaren die de prijs sponsoren vast aan een onafhankelijke en dus eigenwijze vakjury die hen in het verleden zeker niet altijd een commerciële dienst bewees. De onbekende D. Hooijer en Bernard Dewulf wonnen in 2008 en 2010 met respectievelijk een verhalenbundel en een columnbundel. Daarna mochten bundels niet meer meedingen. Dit jaar wordt de jury voorgezeten door Dick Benschop, oud-PvdA-politicus en nu topman bij Shell.

Voorspellingen over de winnaar hebben weinig zin. Een ervaren witte Nederlandse mannelijke schrijver maakt de meeste kans. Sinds de eerste uitreiking in 1994 wonnen achttien witte mannen, twee witte vrouwen (Frida Vogels en D. Hooijer) en één Abdelkader Benali. Vier Vlamingen tegenover zeventien Nederlanders. Geen enkele debutant won. Thomas Rosenboom ontving als enige de prijs twee keer, zowel voor 'Gewassen vlees' als voor 'Publieke Werken', maar hij doet nu niet mee.

Geen van de genomineerde schrijvers stond al eerder op de shortlist. Palmen, Thomése en Van Leeuwen wonnen wel al eens de AKO Literatuurprijs.

Van de genomineerde boeken belandden zowel Palmens 'Jij zegt het' als Thoméses 'De Onderwaterzwemmer' in de top-100 van bestverkochte boeken van het jaar, op respectievelijk nummer 47 en 48. Van beide boeken werden 30- tot 40.000 exemplaren verkocht. Helemaal op eigen kracht was dat niet: beide boeken werden getipt door het machtige panel van boekhandelaren in 'De Wereld Draait Door'. (JR)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden