Wordt het ooit nog wat met Oost-Groningen?

Nieuw plan om economie geplaagde regio te versterken. 'Alle ideeën komen van bewoners.'

Wie trekt Oost-Groningen uit het slop? Eén ding is zeker: zonder samenwerking wordt het nooit wat. Tot die conclusie kwam de commissie-Van-Zijl. Ook adviseert de commissie dat er een regisseur wordt aangesteld, en dat de partijen in Oost-Groningen van hun eigen kracht moeten uitgaan. Voor het uitvoeren van de adviezen wordt 3 ton beschikbaar gesteld.

De commissie presenteerde gisteren haar eindrapport. Vijf werkgroepen doen daarin voorstellen om de economie te versterken. Een greep: school de vele langdurig werklozen om zodat ze aardbevingsschade kunnen gaan herstellen. Breng nieuwe regionale landbouwproducten tot stand.

Dit plan is het zoveelste plan voor Oost-Groningen, sinds jaar en dag geplaagd door armoede, werkloosheid en bevolkingsdaling. In 2008 adviseerde een bureau het dorp Ganzedijk op te heffen. In het gebied ligt ook Blauwestad, wat een nieuwbouwproject voor rijke Randstedelingen moest worden, maar waarvan de woningverkoop ernstig achterblijft.

Waarom gaat dit plan wél slagen? "Omdat de initiatieven uit de bewoners zelf komen", zegt Jan van Zijl, voorzitter van MBO-Nederland en leider van de commissie. Vooruit, hoogleraar regionale arbeidsmarktanalyse Jouke van Dijk liet zijn licht over de plannen schijnen. "Maar alle ideeën zijn bottom-up."

Van Zijl ging in oktober aan de slag met een plan voor Oost-Groningen. In februari sloten de acht betrokken gemeenten, de provincie Groningen en het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid het Akkoord van Westerlee. Deze week maakten de gemeenten Stadskanaal en Veendam bekend moeite te hebben met de nieuwe uitvoeringsorganisatie: waarom een bureau inschakelen voor veel geld - dat ook aan werkzoekenden en sociale werkvoorziening kan worden besteed?

Als de verschillende partijen niet inzien dat ze meer bereiken door samen te werken, wordt het lastig, zegt hoogleraar Van Dijk. Hij verwijst naar de herindeling in het gebied, die 'buitengewoon moeizaam' verloopt.

Volgens Van Dijk had Oost-Groningen tussen de wereldoorlogen juist nauwelijks werklozen. "Het kán dus wel. Maar het gebied is de verdwijnende strokarton- en aardappelzetmeelindustrie nooit te boven gekomen." De hoogleraar noemt snel internet, bereikbaarheid, onderwijs, geld, goede plannen én ondernemerschap als voorwaarden voor succes. En, zegt hij, de oplossing moet uit het gebied zelf komen en de unieke waarden van het gebied uitbuiten.

Als voorbeeld noemt hij het Friese Holwerd, dat met soortgelijke problemen kampt en waar nu het megaproject Holwerd aan Zee loopt; de dijk wordt doorgebroken zodat het dorp straks aan de Waddenzee ligt, een initiatief van vier bewoners.

"Mensen moeten eerst zien dat het kan", zegt Van Dijk. "De volksaard is hier nu niet bepaald ondernemend."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden