Wordt het geen tijd om met de euro te stoppen?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Acht euromunten, in een kartonnen mapje. We hadden ze thuis weggestopt in de spelletjeskast, tussen Monopoly en Risk. En toeval of niet, bij het uitmesten van die kast kwam het mapje een paar weken geleden opeens te voorschijn. 'Een eerste kennismaking...' staat er op de voorkant.

Het is de 'Zalmkit', een geschenkje uit 2001 van Gerrit Zalm, destijds minister van financiën, aan alle Nederlanders ouder dan zes jaar. Gratis af te halen bij de supermarkt of in de Hema, om al wat te wennen aan de nieuwe munt.

Ach ja, die kennismaking. Toen wisten we nog niet wat ons later te wachten stond. We worstelden aanvankelijk wat met het omrekenen naar guldens. Onbegonnen werk. We mopperden ook wat over de 'euroinflatie', waarbij vooral de horeca het te verduren kreeg. Die had gewoon van iedere gulden een euro gemaakt.

Maar verder? Eurosceptici had je wel, maar dat waren toch vooral mensen die met de rug naar de toekomst stonden, was de heersende opvatting. Want wie wil nou niet meedoen aan dit veelbelovende monetaire experiment dat alleen winnaars kent? Het bedrijfsleven jubelde want dankzij één sterke Europese munt zouden alle valutarisico's in de eurozone in een klap tot het verleden behoren. Bovendien: Ding Flof Bips, het acroniem van de twaalf eurolanden van het eerste uur, klonk zo vrolijk en leuk, en nooit meer in de rij staan om guldens in te wisselen tegen lokale munten, een heerlijke gedachte. Dus was het snel bye bye gulden, hello euro!

Maar de munt die Europa één zou moeten maken, lijkt Europa nu te splijten. Jarenlang kon Griekenland, dankzij de euro, veel meer lenen dan verstandig was. Dat ging lang goed, totdat het op terugbetalen aankwam en de partijen het daarover niet eens konden worden. Woede in Brussel over de Grieken, woede in Griekenland over Brussel. Hier botsen twee totaal verschillende politieke culturen. Bij de ontmanteling van zo'n verstandshuwelijk is toch vooral de vraag: wie betaalt de rekening?

In de eerste plaats natuurlijk het Griekse volk. Dat staat nog meer armoe en ellende te wachten. Maar omdat van kale kippen, ook al scharrelen die op de Akropolis, niets te plukken is, zal ook het Noorden zijn verlies moeten nemen. Alleen al Nederland heeft tussen de twintig en dertig miljard euro aan leningen uitstaan in Griekenland, schatte econoom Sylvester Eijffinger in deze krant. Of daarmee de euro nog steeds zo'n fantastische bijdrage is aan onze economie, valt te betwijfelen. Het europroject lijkt vooral vastgelopen. Wie weet nog een uitweg?

Als je dan zo'n armzalig Zalmkitje ziet, moet je toch even denken aan toen. Die mooie gulden-bankbiljetten! Zo'n fleurige zonnebloem, de stralende vuurtoren of gewoon die snip. IJzersterk en betrouwbaar.

Vandaar de vraag: moeten we niet van die euro af?

Jeroen den Blijker vervangt deze week Monic Slingerland

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden