Wordt het Emily de musical of het stille verzet

Ik werd geboren als prinses, alleen wist niemand dat. Mijn ouders vonden het beter dat geheim te houden. Zo was mijn fantasie. Mijn hele jeugd kuste ik kikkers, maar steeds doemde dan kroonprinsje Willem-Alexander voor mijn geestesoog op. Zelfs al zou W.A. mij nu een huwelijksaanzoek doen - hypothetisch- dan bedankte ik gillend voor de eer.

Hoe kun je leven in zo'n glazen huis? Met name als het over iets kwetsbaars als de liefde gaat. Voor een foto van een zoen liggen de paparazzi al jaren in de struiken. Iedere burger mag wat aanrommelen en ook wel een keer scheiden, maar als Hoogheid moet je qua relatie in één keer scoren, anders heb je een schandaal. Onze Koninklijke Braafheid houdt zich tot nu toe verbluffend aan de regels en is nog nooit op scandaleuze zaken betrapt.

Entertainment, zoals de Britten, hebben we niet van ons koningshuis. Het volk staat morrend aan de poort. Die prins moet nou eens trouwen, zijn manlijkheid bewijzen, voor troonopvolgertjes zorgen! Zijn er plannen? Wie is het? Emily? Hoe zit het met Beatrix? Heeft zij een vinger in de pap? Ik kocht de Story.

'Alexander en Emily trouwen op 4 september'. Drie keer dat ding doorgebladerd. Niks gevonden, op een half artikeltje na, waar niks uit viel op te maken.

Story of niet, ooit zal het spannend zijn, want áls het Emily wordt hebben we kans op net zo'n mooi tragisch drama als 'Sissi, keizerin van Oostenrijk' en 'Diana, princess of Wales'. Beide burgermeisjes konden totaal niet aarden in dat keurslijf. Ze gingen eraan kapot en in hun val sleepten ze de vorstenhuizen bijna mee. Kan Emily zich aanpassen, of hebben we over vijftien jaar geen monarchie meer, maar 'Emily, de Musical'?

Een leven als prins is toch geen leven? Je wilt trouwen en dan moet de Staten-Generaal daarover beslissen. . . Ik zou het vreselijk vinden zo publiek bezit te zijn. Die Maurits met Marilène (ieder z'n meug) vroeg toestemming, om de troonsopvolging in de vijfde lijn zeker te stellen. Wat bezielt hem, poppenkast spelen? Of voert hij wat in zijn schild: pleziervluchtje voor de eerste troonopvolgers, defectje aan de motor. . .

Ik begrijp niet dat Willem-Alexander niet in verzet komt. Een leven zonder verzet geeft de psyche geen ruggengraat. Of is de keuze voor Emily het stille verzet van onze Braafheid? Emily kan het bastion Oranjehuis - net zo solide als Beatrix' regen- en windbestendige kapsels - van binnenuit ondermijnen. Emily's slordige sliertjesharen beloven veel.

Nu maar hopen dat Beatrix toestemt, want er schijnen nog andere kandidaten te zijn, wel van vorstelijk bloed, waarbij al het verzet dus al in de kiem gesmoord is.

Stel dat Emily de aanleiding wordt tot afschaffing van het koningshuis, dat is niet ondenkbaar, dan zal ik één ding missen: Koninginnedag. Ironisch genoeg de dag van een prettig soort anarchie: het kopen en verkopen van oude rotzooi op straat.

Je hoeft niet meer naar Amsterdam om het leuk te hebben. Overal is het leuk, behalve daar waar de koningin is; daar is alles truttig aangeharkt en schoongeveegd.

Beatrix weet niet eens hoe geweldig Koninginnedag écht is - een feest dat nooit verloren mag gaan. Het is de dag (en de nacht) van het volk, van de wijk, van de buurt, van de straat. En het heeft voor velen niets meer met de werkelijke koningin te maken. Het volk grijpt de macht.

Vermoedelijk zal in het Nederlandse koningshuis ook met Emily saaiheid en braafheid troef blijven. Laat dan op z'n minst bij de troonopvolging de betekenis en de noodzaak van het koninghuis een serieus onderwerp van publiek debat zijn.

Het koningshuis wordt door een grote groep mensen goedmoedig gedoogd in dit land. Als ik koning moest worden zou ik bedanken voor deze twijfelachtige eer.

Laten we er, over een jaar of tien, maar een referendumpje over houden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden