Wordt het de buurtschool?

Geert ten Dam: 'Een goede school benut de capaciteiten en netwerken van ouders'. ( FOTO MAARTJE GEELS) Beeld
Geert ten Dam: 'Een goede school benut de capaciteiten en netwerken van ouders'. ( FOTO MAARTJE GEELS)

VIDEO | Ouders van kinderen van bijna vier staan voor een belangrijke keuze: wat voor basisonderwijs kies ik voor mijn kind? Geert ten Dam, hoogleraar onderwijskunde aan de Universiteit van Amsterdam en rector van het Instituut voor de Lerarenopleiding, geeft vijf tips aan ouders die voor die keuze staan.

1 Ga eerst eens kijken op de buurtschool

„Zelf wilden wij destijds bij voorkeur een buurtschool voor onze kinderen. We vonden het belangrijk dat voor onze zoon en dochter ’straat en school’ in elkaars verlengde zouden liggen. Zodat ze op straat konden spelen met de kinderen die ze ook op school tegenkomen. We wilden ook graag dat ze op de fiets naar school konden gaan. Eerst samen met een van ons, maar later ook alleen. Daar word je groot van. Bovendien woonden we in een gemengde buurt, en we vonden het leuk en belangrijk als onze kinderen niet alleen kennismaken met kinderen die ’op hen lijken’ qua thuissituatie en levensstijl. We wilden onze kinderen een stevige bagage meegeven voor hun latere leven in een diverse samenleving.

Mijn eerste advies is dan ook dat je de scholen in de buurt moet bezoeken. Vooral in een stad is de ruimte voor kinderen om zelfstandig te bewegen al zo beperkt, daar moet je met de schoolkeuze niet nog eens een schepje bovenop doen.”

2 Zoek uit hoe de kwaliteit van het onderwijs is

„Een school in de buurt is van belang, maar niet elke school is goed genoeg. Een goede school brengt kinderen kennis en vaardigheden bij; maakt werk van taal en rekenen, en legt het fundament voor de verdere loopbaan. Zo’n school haalt uit leerlingen ’wat erin zit’. Zowel voor die leerlingen die al kunnen lezen in groep 1 of 2 en het rekenboekje bij wijze van spreken al uit hebben voor de juf of meester er aan begonnen is, als voor de leerlingen die een taalachterstand hebben, of voor dyslectische leerlingen. Een school moet leerlingen cognitief uitdagen, de lat steeds hoger leggen, ongeacht het opleidingsniveau van de ouders, en/of de bagage waarmee leerlingen de school binnenkomen. Betrek bij de keuze voor een school dus ook altijd de onderwijskwaliteit. Dit kan heel gemakkelijk door de website van de Onderwijsinspectie te raadplegen. De informatie over de onderwijskwaliteit van alle scholen in Nederland is daar up-to-date en voor iedereen toegankelijk. ”

3 Zoek uit hoe het pedagogische klimaat op school is

„Goed onderwijs bestaat echter uit meer dan taal en rekenen. de school moet ook bijdragen aan de weerbaarheid van kinderen en aan hun sociale vaardigheden. Het pedagogisch klimaat van een school is belangrijk. Hoe is de sfeer op school, hoe wordt met elkaar omgegaan, wordt er naar kinderen geluisterd? Ik vind het belangrijk dat kinderen leren om democratisch te handelen, dat ze leren omgaan met conflicten en met verschillen tussen mensen.”

4 Kijk of de school openstaat voor de buitenwereld

„Een school is geen eiland. Of tenminste, zou dat niet moeten zijn. De meeste basisscholen staan midden in een wijk. Een open verbinding met de buurt is goed voor de kinderen, voor de ouders en voor de buurt zelf. Een toenemende aantal scholen biedt kinderen naast onderwijs ook ontspanning en vrijetijdsbesteding, denk bijvoorbeeld aan contracten met sportclubs of naschoolse opvang. Ook heeft een toenemende aantal scholen intensieve banden met de jeugdzorg.

Zelf vind ik het belangrijk dat ’derden’ welkom zijn op school. In de eerste plaats natuurlijk de ouders. En dan niet alleen om over hun eigen kind te praten, maar ook om actief mee te denken over het onderwijs. Naast de ouders zijn er ook buurtgenoten, mensen van bedrijven in de buurt die graag hun steentje willen bijdragen aan het onderwijs. Ze organiseren en begeleiden bijvoorbeeld techniekprojecten. Een goede school maakt gebruik van de expertise uit de omgeving, en benut de capaciteiten en netwerken van ouders.”

5 Kies voor een onderwijsconcept dat bij jou en je kind past

„Scholen zijn er in verschillende soorten en maten. Informeer bij ouders die al een kind op die school hebben. Geloof, de denominatie van een school, kan voor ouders een belangrijk argument zijn om voor een bepaalde school te kiezen. Kies een school die bij je past.

Zelf kwamen wij uiteindelijk uit op een protestants-christelijke school, terwijl dat niet onze levensovertuiging is. We hebben vooraf wel geïnformeerd hoe de school daar mee omging. Worden kinderen met een andere levensovertuiging genegeerd, getolereerd, of zijn ze er echt welkom? De school heeft ons overtuigd van het laatste. Respect voor verschillende levensovertuigingen werd nadrukkelijk nagestreefd.

Scholen verschillen ook qua onderwijsconcept. Elk onderwijsconcept legt eigen accenten. Wordt er bijvoorbeeld veel zelfstandigheid verwacht, ligt de nadruk sterk op het cognitieve, wordt veel belang gehecht aan samenwerken met andere kinderen? Past de aanpak van de school bij je kind, en bij je eigen visie op onderwijs? Neem vooral ook die verschillen tussen scholen mee in je afweging.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden