Wordt Frans Timmermans de opvolger van Jean-Claude Juncker?

Jean-Claude Juncker en Frans Timmermans Beeld AFP

Frans Timmermans, nu nog de tweede man van de Europese Commissie, wil bij de Europese verkiezingen van mei volgend jaar 'Spitzenkandidat' worden voor de Europese sociaal-democraten. Daarmee werpt hij zich op als opvolger van zijn huidige baas, commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. 

Die kandidatuur zal ook betekenen dat de oud-minister van buitenlandse zaken lijsttrekker wordt voor de PvdA in het Europees Parlement. Het nieuws is nog niet officieel bevestigd, maar verscheidene media wisten het vandaag zeker, waaronder Politico en de NOS. Timmermans zelf zwijgt vooralsnog.

Volgens het Spitzenkandidat-systeem, vijf jaar geleden bedacht door het Europees Parlement, mag de politieke familie die bij de verkiezingen EU-breed de grootste wordt, de nieuwe voorzitter leveren van de Europese Commissie. Bij de Europese sociaal-democraten heeft een directe collega van Timmermans, de Slowaakse Eurocommissaris Maros Sefcovic, zijn vinger al opgestoken als topkandidaat. In december wordt op een congres in Lissabon de sociaal-democratische Spitzenkandidat gekozen.

Volgens de partijregels moet een Spitzenkandidat de steun hebben van zijn of haar eigen nationale partij plus nog acht zusterpartijen uit andere landen. Volgens Politico heeft Timmermans zich daarvan verzekerd.

Binnen zijn eigen Partij van de Arbeid heeft Timmermans nog wel een horde te nemen. De huidige PvdA-delegatieleider in het Europees Parlement, Paul Tang, heeft eerder al laten weten opnieuw lijsttrekker te willen worden. Mogelijk komt er een interne verkiezing door partijleden, zoals ook D66 die heeft gehad.

Mocht het Timmermans inderdaad lukken om PvdA-lijsttrekker én Spitzenkandidat te worden, dan zal hij tot aan de verkiezingen in heel Europa campagne gaan voeren als sociaal-democratisch boegbeeld. Het idee van de Spitzenkandidaten is dat de voorzitter van de Europese Commissie een democratisch mandaat heeft, en niet in achterkamertjes door regeringsleiders wordt aangewezen, zoals het vóór de christen-democraat Juncker ging.

In de kijker 

Maar ook als de sociaal-democraten niet de grootste partij worden (en die kans is groot) hoopt Timmermans, door zich in de kijker te spelen, mogelijk op een verlenging van zijn huidige topfunctie als rechterhand van de commissievoorzitter. Daarvoor is hij echter van nog een andere onzekere factor afhankelijk: steun van het derde kabinet Rutte, waarvan de PvdA na de verpletterende verkiezingsnederlaag van maart vorig jaar geen deel uitmaakt. Het enige waarvan Timmermans dan na de verkiezingen in mei zeker zou kunnen zijn, is een zetel in het Europees Parlement.

Lees ook:

Europa zoekt naar een derde leven

Vandaag verschijnt ‘Kop op, Europa’, de gebundelde interviews uit Trouw met prominente niet-Europeanen over Europa en de EU. In de slotbeschouwing wordt de balans opgemaakt. Wat heeft Europa nodig? Geen autocratie, wel leiderschap. Een voorpublicatie. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden