Wordt december de maand van harde acties voor een hoger loon?

Staking van basisschoolleerkrachten in het Haagse Zuiderpark, oktober 2017.  
 Beeld Inge van Mill
Staking van basisschoolleerkrachten in het Haagse Zuiderpark, oktober 2017.Beeld Inge van Mill

Vakbonden willen een inhaalslag maken nu het economisch goed gaat en bedrijven flinke winsten boeken. December wordt een roerige maand voor veel werkgevers en werknemers. Stakingen liggen op de loer. De vakbond wil een inhaalslag.

Ingrid Weel

Basisscholen dicht, bussen die niet rijden, vliegtuigen aan de grond, en nauwelijks vleeswaren in de supermarkten. Op veel plekken is het te merken dat de werknemers het beu zijn dat hun salaris nauwelijks stijgt terwijl de economie hard groeit. Ze willen een hoger loon, en niet langer een schamele 1,5 procent per jaar. Dat pikken ze niet meer.

De lonen in het openbaar vervoer kunnen wel met 10 procent omhoog in drie jaar tijd, meent vakbond CNV. Sinds begin oktober zitten de vakbonden om de tafel met de werkgevers om een cao af te sluiten voor de ongeveer 12.000 werknemers van grote vervoersbedrijven als Connexion, Arriva, Syntus en Qbuzz. Er is een dreigend tekort aan chauffeurs, meldt CNV-onderhandelaar Sanne van der Meulen. “De werkgevers zien dat probleem ook, ze waarschuwen zelfs voor gaten in de dienstregeling, maar ze ondernemen weinig om meer chauffeurs binnen te halen.”

Stakingen

De werkgevers willen hooguit 2 procent per jaar loonsstijging geven. Maar ook op andere vlakken, zoals scholing en vaste contracten, komen vakbonden en werkgevers niet tot elkaar. Vanaf volgende week vraagt de vakbond tijdens een groot aantal ledenvergaderingen verspreid over het hele land of de leden te porren zijn voor stakingen of andere acties.

Vandaag staakten in Almelo werknemers van vleeswarenfabriek Zwanenberg. Ook daar lukt het de vakbonden FNV en CNV niet om tot afspraken te komen voor betere arbeidsvoorwaarden voor de circa 3500 werknemers in de sector. Zij willen afspraken over ploegentoeslagen, over scholing, reiskosten en doorbetaling van alle arbeidstijd, ook als die nodig is om bijvoorbeeld om te kleden vanwege hygiënemaatregelen.

En ze eisen een loonsverhoging van 5,5 procent over twee jaar. De Nederlandse vereniging voor de vleeswarenindustrie (VNV) vindt dat veel te hoog. “Volstrekt onrealistisch en onredelijk”, aldus VNV-secretaris Richard van der Kruijk . “Die harde looneis is ingegeven door een oproep uit de politiek, maar in onze sector is steeds loongroei geweest”, aldus Van der Kruijk. De werkgevers vinden 1,75 procent loonsverhoging voor 15 maanden wel genoeg.

De straat op

En dus gingen ze vandaag de straat op om hun eisen kracht bij te zetten. Bij diverse vleeswarenfabrieken van Zwanenberg, Stegeman en Terbeke wordt sinds kort op halve kracht gewerkt. Het werk is deels neergelegd in fabrieken in Wijhe, Almelo, Raalte, Deventer, Lichtenvoorde, Wijchen, Aalsmeer en Borculo. VNV zegt wel te begrijpen dat vakbonden forse verhogingen vragen in sectoren waar het personeel jarenlang heeft moeten inleveren. Maar dat is in de vleeswarenindustrie niet het geval, zegt Van der Kruijk. Wel zijn de marges minimaal en staan de resultaten onder druk door de dalende consumptie en hoge grondstofprijzen.

Ook het cao-overleg met de Amerikaanse graanreus Bunge die in Amsterdam en Rotterdam kantoren heeft, liep vorige maand spaak. Het bedrijf verwerkt sojabonen tot sojameel en sojaolie. Het heeft vrij recent twee bedrijven overgenomen maar weigert de arbeidsvoorwaarden van de nieuwe werknemers te harmoniseren. Ook weigert Bunge het loon met 3 procent te verhogen. Reden voor vakbond FNV om acties niet uit te sluiten.

Fitness-cao

Dan zijn er nog allerlei werkonderbrekingen op Schiphol van ontevreden luchtvaartmedewerkers. En in de fitness-sector zijn vorige maand de eerste acties ooit gevoerd. Medewerkers van Fitland Rotterdam boden een petitie aan omdat zij een cao willen. Die kent de fitness-sector nog niet, terwijl de zwembaden die bijvoorbeeld wel hebben. Volgende week gaan heel veel basisscholen voor de tweede keer dit jaar dicht.

Acties kunnen werken. Na een serie acties bij Unox in Oss kwamen de vakbonden eind november toch tot een akkoord met de werkgever. Met daarin allerlei afspraken omtrent werkzekerheid –geen gedwongen ontslagen in 2018 en 2019 als Zwanenburg een Unoxfabriek overneemt- en over pensioenen, maar zonder een loonstijging. Dat komt vooral doordat Unox haar medewerkers al erg goed betaalt.

Als werkgevers financieel gezien iets royaler zijn, kan een cao-overleg ook zo zijn afgelopen. Bij de tankstations en wasbedrijven waren de partijen in een recordtempo klaar met het overleg. Werknemers krijgen er in twee jaar tijd 4,5 procent bij, er komt een opleidingsdag, scholingsvouchers en aanvullingen op de WW. Ook laat de werkgever onderzoeken hoe de veiligheid verbeterd kan worden.

Te karig

Het zijn uitzonderingen. Ondanks de economische groei en het verwachtte tekort aan personeel wil het met de loonstijgingen maar niet lukken. In 2017 meldt het Centraal bureau voor de Statistiek een stijging van de cao-lonen met 1,7 procent. Dat is maar ietsje meer dan de inflatie van 1,5 procent. En het is minder dan in 2016, toen de stijging nog op bijna 2,5 procent lag.

Veel te karig, liet de FNV al in september weten. De vakbond kondigde aan dat ze in 2018 minimaal gaan inzetten op een stijging van de lonen met 3,5 procent. Eigenlijk vindt de vakbond dat iedereen er duizend euro bij moet krijgen per jaar. Dat betekent voor mensen met een minimumloon zelfs een loonstijging van 5 procent. Daarmee willen ze de scheve verhouding tussen hoger en lager betaalden recht trekken.

Zoals FNV’er Zakaria Boufangacha zegt: “Het gaat economisch goed en de overgrote meerderheid van de bedrijven verdient goed geld. Dat komt echter steeds minder terecht bij de mensen. Wij willen daarom een inhaalslag maken, zodat werkenden eerlijker meeprofiteren. Het is tijd voor echte waardering.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden