Worden het de Tokkies, Hazes of toch Band Aid?

Welk nummer staat met kerst op nummer één in de hitlijsten? We raken er niet over uitgepraat. Gisteren was op deze plek al te lezen hoe de zogenaamde kersthit inzet is geworden van tv-programma 'Popstars, the rivals'. Het jongensen meidengroepje, die na een afvalrace werden geformeerd, moeten allebei proberen volgende week op één te staan. Wie daarin slaagt, wint de show. Enige kerstgedachte zit er niet achter, het gaat puur om de publiciteit.

Dat vinden zelfs de Nederlandse DJ's wat ál te commercieel. Rob Stenders, Edwin Evers, Jeroen van Inkel, Ruud de Wild en Gordon sloegen daarom de handen ineen om de Popstars van de eerste plaats af te houden. Als DJ's United namen ze het nummer 'If I Lose Myself In This' op. De opbrengst van de single gaat naar het project Dance4life, dat geld inzamelt voor de bestrijding van aids.

Stevige concurrentie komt natuurlijk van die andere goede doelplaat, de nieuwe versie van het aloude 'Do They Know It's Christmas' van het Britse artiestencollectief Band Aid 20. Maar ook dichter bij huis worden initiatieven ondernomen, zij het met wat minder altruïstische motieven. Door de Tokkies bijvoorbeeld. De stadsguerrilla's uit AmsterdamWest hebben een hele kerst-cd opgenomen, waaraan een keur van Nederlandse artiesten meewerkte. Hoogtepunt is ongetwijfeld het nummer 'Jinglehell' dat de familie samen met Sugar Lee Hooper ten gehore brengt. Maar ook de samenzang met Ali B., Gradje Damen en Dennie Christian mag er wezen. De single die van de cd is geplukt, 'Verre Kerst', bestormt inmiddels de hitlijsten.

Met vrede, respect en stille nacht heeft het allemaal bijzonder weinig te maken, maar zonder deze inkomsten stonden Hannah, Gerrie en de kinderen op straat daklozenkranten te verkopen - ook weer geen goede kerstgedachte. Het project Tokkie TV, dat ze de winter door had moeten helpen, is namelijk roemloos ten onder gegaan. Het was de bedoeling dat de lotgevallen van het pyromane knokploegje op inter-net te zien zouden zijn. Maar koud had het gezin de nieuwe woning op een bedrijventerrein in Zeewolde betrokken, of de spreekwoordelijke stekker werd uit het project getrokken. Investeerders zien weinig in het fenomeen digitale tv. En de Tokkies zijn weer eens slachtoffer.

Maar terug naar de kerstmuziek, want er is nog meer. André Hazes bijvoorbeeld stevent af op zijn tweede postume hit met een nieuwe versie van het nummer 'Met kerst ben ik alleen'. De op 23 september overleden zanger zag vooral de zwaarmoedige kant van de feestdagen - op dezelfde single is ook zijn eerste hit 'Eenzame kerst' te horen. Wie geen genoeg van André kan krijgen: ook de dvd met daarop de herdenkingsceremonie in de Arena ligt in de schappen. Met een persoonlijk dankwoord van weduwe Rachel aan alle fans erop. En er is ook nog een boek: 'Hazes 1951-2004' van Robert Haagsma. Wie liever wacht op het boek van Rachel zelf: dat moet volgend jaar klaar zijn.

Deze week werd trouwens bekend dat er een standbeeld komt van Hazes. Wie het gaat maken en waar het komt te staan is nog niet bekend, maar zeker is dat het volgend jaar op André's sterfdag onthuld zal worden. Tegelijkertijd wordt dan de as van de volkszanger met een vuurpijl de lucht ingeschoten. Noteert u het alvast in uw nieuwe agenda.

Wie het met kerst allemaal wat beschaafder wil houden, stemt natuurlijk af op Sky Radio. Daar hoor je geen Tokkies en geen Hazes, maar gewoon Wham met 'Last Christmas', Bing Crosby, Mariah Carey en de 1984-versie van Band Aid.

Om toch nog iedere vijfde plaat iets fris te kunnen laten horen, vroeg het radiostation al ruim voor de feestdagen twee van onze betere zangeressen een paar geheel nieuwe nummers te maken. Trijntje Oosterhuis en Do zingen respectievelijk 'Merry Christmas baby' en 'Everyday is Christmas'. Candy Dulfer speelt mee op de saxofoon. De liedjes staan samen op één cd-singletje. Een dubbele A-kant heet dat dan heel democratisch.

De kans dat dit plaatje met kerst op nummer één staat is gezien het overige aanbod natuurlijk bijzonder klein.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden