Word ik arts of niet, dat is de vraag

Arden van Arnhem: 'Dit bepaalt mijn toekomst.' ( FOTO HERMAN ENGBERS)

amsterdam – - Duizenden studenten horen vandaag of ze één van de 2780 felbegeerde plekken bemachtigen voor de studie geneeskunde.

Dit jaar meldden zich bij de verschillende universiteiten een recordaantal van 8500 studenten aan voor die studie. Vorig jaar waren het er nog een kleine 8000. De helft van de plekken wordt vergeven door loting. Voor de gegadigden geldt dat hoe hoger hun gemiddelde eindexamencijfer is, hoe groter hun kans is om ingeloot te worden.

Aankomend eerstejaars die hun vwo-diploma haalden met een gemiddeld eindexamencijfer van 8 of hoger loten niet mee; zij worden automatisch geplaatst voor de studierichting en op de universiteit van hun keuze. Voor de plekken die dan nog over zijn, mogen universiteiten zelf studenten selecteren.

Mogelijk is dit het laatste jaar waarin wordt geloot voor geneeskunde. Eind januari kondigde toenmalig minister Plasterk van onderwijs aan de loting voor die studie af te schaffen. Dit op advies van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg. De vraag naar zorg neemt toe, dus dreigt er op termijn een tekort aan artsen, aldus de Raad, vooral in minder populaire richtingen, zoals ouderengeneeskunde.

Zonder loting kunnen universiteiten vanaf 2011 aankomende artsen zelf selecteren. Het besluit voor de afschaffing van de loting ligt bij het volgende kabinet, laat een woordvoerder van het ministerie weten.

Niet alleen aankomend studenten geneeskunde moeten loten. Er zijn 37 universitaire studies en 47 hbo-studies waarvoor studenten niet automatisch worden geplaatst.

Dit jaar meldden zich een recordaantal eerstejaars voor die populaire studies, aldus de Dienst Uitvoering Onderwijs, voorheen de IB-groep: 37.500 studenten strijden om 25.000 plekken. Vorig jaar was dat nog 33.000 om 19.000. Tandheelkunde is zeer populair, net als de studie forensisch onderzoek aan de Hogeschool van Amsterdam, die profiteert van de populariteit van de tv-serie ’CSI’.

Max Hoebink: 'Zorg toch voor meer plekken.' ( FOTO KOEN VERHEIJDEN)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden