Word dan humanistisch raadsman!

Het nieuwe boek van de 'atheïstische' dominee Hendrikse maakte zeer veel reacties los, ook van lezers die Hendrikse wel begrijpen. 'Klaas verkoopt knollen voor citroenen. Het is perfect geplande marketing'

Plato op de kansel
Zelf heb ik nu bijna elf jaar geleden mijn ambt van predikant neergelegd en de kerk verlaten: ik kon niet meer geloven in de Christus van de kerk. Daarmee viel het fundament weg. Vertrekken is gewoon een kwestie van persoonlijke en intellectuele integriteit. Ook aan mij hebben genoeg mensen gevraagd 'Blijft u toch preken, want u verwoordt zo goed wat wij zelf ook voelen!' Het vleide mij, maar ik kon het niet opbrengen om wezenlijk kerkelijke (christelijke) begrippen op te rekken tot het punt waar je het inderdaad op de kansel net zo goed over Plato kan hebben.

Jan van Veen Middelburg

Niet meer op het veld
Er was eens een voetballer, Klaas Hendrikse. Hij schreef een bestseller; 'Voetbal is niet leuk!' Veel voetballers herkenden zich in dit boek. Nu ligt er een nieuw boek: 'Voetbal is niet leuk, en de bal is niet uniek'. Hendrikse verklaarde in een interview dat bij hem 'de haren recht overeind gaan staan' als iemand beweert dat je voor voetbal een voetbal nodig hebt.

De voetbalbond kon zijn lidmaatschap niet intrekken. Bovendien is er bij de bond ook ruimte voor mensen die niet van voetbal houden. Hendrikse is nog wel lid. 'In de kantine heb ik het reuze naar mijn zin, maar op een veld zien ze me niet meer'.

Frank de Munnik Utrecht

Hij zal zijn die Hij zal zijn
Ik ben het helemaal eens met dominee Hendrikse: God bestaat niet en Jezus Christus is zijn zoon. Het woord 'bestaan' wordt normaliter gebruikt in de zin van de tafel bestaat, een mens bestaat. De wereld bestaat. Maar Gods bestaan als schepper van de wereld moet onder een andere term gevat worden. God heeft zelf een aardige poging gedaan: 'Ik zal zijn die ik zal zijn'. De dominee lijkt een punt te hebben. Jezus is de 'zoon' van God. Een kenbare mens die tegelijkertijd God is en boven ons uitstijgt. Volledig kenbaar is Hij alleen in geloof en sacrament.

H. van Mourik Eefde

Laat je omscholen
Wat staat Klaas Hendrikse in de weg om zelf te bedanken voor de PKN? Hij denkt dat we nog niet weten dat alles van Boven van beneden is gekomen. Waar vriendschap is en liefde, daar is God. Hendrikse, laat je omscholen en zoek een leuk vak waarin je verdraagzaam kan zijn.

Kees van der Sluijs Hengevelde

Alweer die zekerheid
Toen wij 56 jaar geleden trouwden waren mijn man en ik echte 'gereformeerden': zeer serieus en zonder al te veel vragen. Vanuit het protestantse Maassluis verhuisden we naar het katholieke zuiden, waar veel minder een 'gevestigde orde' was in de kerk. We hebben daar zelfstandig leren denken, en groeiden van 'zeker weten' naar vragen, soms zonder een antwoord te vinden. Ik hoef niet per se tegen de mening van ds. Hendrikse in te gaan. Het is meer dat ik verdrietig word van de manier waarop hij die uit, en dan vooral de zekerheid (wéér) die eruit spreekt.

Wilma van Dorp Landgraaf

PKN toont zich ruimhartig

Hendrikse noemt de PKN laf, maar zelf heeft hij het lef niet om zijn ambt op te geven en over te stappen naar het humanistisch maatschappelijk werk. Ach, zo vlak voor je emeritaat ga je het financiële risico niet meer aan. Met veel pijn in het hart liet de PKN hem in Gods naam de ruimte dan maar. Dat was niet laf, dat was ruimhartige liefde.

Cor Lem Hoogeveen

Knollenkoopman Klaas
Jezus was niet uniek, Klaas wel. 'Ik ben een heel speciale predikant'. Inderdaad, hij verkoopt knollen voor citroenen. Dit is perfect geplande marketing. Knielen op de boeken van de ander. Het allerknapste in deze marketing move is dat hij zich laat betalen door de PKN. Zo kan Klaas straks in een talkshow zijn mooie dure schoenen laten zien. Net als een echte schrijver.

J. Melissen Berkel en Rodenrijs

Nu een positief boek graag
Het blijft allemaal zo in het negatieve. Ook de uitspraken van Hendrikse zelf gaan alleen maar over wat hij niet gelooft en wat niet waar is. In zijn eerste boek schreef hij nog 'God gebeurt'. Dat is tenminste positief. Mag ik een voorstel doen voor zijn derde boek? 'Het gebeuren van God'. Dat is veel positiever. God gebeurde in mijn eigen leven toen ik onderweg was naar Santiago de Compostella, door de ontmoetingen met andere gelovigen. Die verhalen wil ik in Klaas derde boek graag lezen!

Corrie Lagerweij Leusden

Intensere bijbelstudie
Hoewel ik zeker niet altijd gelukkig ben met de denkbeelden en uitspraken van de heer Hendrikse kan ik wel degelijk waardering opbrengen voor mensen die niet voetstoots aannemen dat de Bijbel van kaft tot kaft op absolute waarheid berust, en dan in het bijzonder de manier waarop die de voorbije eeuwen uitgelegd is. Het grote voordeel van de laatste tijd is dat mensen, in zekere mate ook door de denkwijze van Hendrikse, zelf aan het denken geslagen zijn en daarmee vaak tot een intensere bijbelstudie komen. Ook vanaf de kansel mag tegenwoordig gelukkig twijfel uitgesproken worden. Waar ik echter geen enkele waardering voor op kan brengen, is dat hij onverbloemd de PKN en de synode een gebrek aan ruggegraat verwijt, die verzuimd zouden hebben hem aan de dijk te zetten. Neem dan onmiddellijk ontslag.

Wim Schokker Veenendaal

Fundamentalistische atheïst
Een uitlating van K. Hendrikse in het interview: "God bestaat niet. Ik heb nooit enig moment een spoortje van een vermoeden gehad dat het anders zou zijn." Vergis ik me nou of is hier een echte fundamentalist aan het woord? Dat bestaat blijkbaar ook in het atheïsme!

Dick Kapteyn Velp

Fotosymboliek
Op een foto gemaakt door Werry Crone is altijd veel te zien. Je moet de moeite nemen om de foto van Klaas Hendrikse eens goed te bekijken: de stoel staat dwars op de ruitjes van de tegelvloer; Hendrikse zit dwars op zijn stoel, rechts in de bovenhoek een donkere schaduw (van een klankbord?). De klap op de vuurpijl is het hoofd van Hendrikse: achter hem een gotische boog die in een punt omhoog wijst, hetzelfde figuurtje in het hoofdhaar van Hendrikse wijst naar beneden.

Ineke Remijnse Edam

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden