Woordwerk

De redactie van het christelijk literair tijd-chrift 'Woordwerk' koos een mooie titel voor het speciale nummer dat aan de literatuur van Zuid-Afrika is gewijd: 'Ons knoop mekaar se veters vas'. Deze uitgave ( 24,95) laat zien dat de belangstelling in Nederland voor de Zuid-Afrikaanse literatuur gedurende de afgelopen vijf jaar sterk is gegroeid.

Het openingsartikel is een vraaggesprek van redacteur Hans Werk-man met de in Rotterdam als predikant werkzame Zuid-Afrikaanse schrijver Louis Krüger. Boeiend zijn eveneens de bijdragen van Willem Boshoff over Zuid-Afrikaanse oorlogsliteratuur, Steward van Wyk over zwarte Afrikaanse literatuur en van Roy Pheiffer over de Nederlands-Zuid-Afrikaanse dichter een essayist Willem Hessels.

Terecht besteedt Werkman veel aandacht aan de indrukwekkende dichter T. T. Cloete uit Potchefstroom. De redactionele hand had bij dit nummer van 'Woordwerk' hier en daar wel strenger kunnen zijn. De beledigende uitspraak van S. van Wyk over de romancier A. Scholtz, als zou diens roman 'Vatmaar' voor 90 procent de pennen-vrucht 'van een blanke schrijver' zijn, is eenvoudigweg onwaar. De helft van de (door Koos Geerds vertaalde) gedichten van Totius was voldoende geweest en zou ruimte hebben geschapen voor Sheila Cussons, Wilma Stockenström of Lina Spies. En waar zijn Alexander Strachan, Abraham de Vries en Karel Schoeman?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden